A robotok minden vágya, hogy megöleljük őket

A Heart nevet viselő robot egyik alkotójának elmondása szerint a látszólag E.T. és Gollam keresztezéséből született baba az egyik első olyan „érző gép”, melyet a játékipar mellett akár a lélekgyógyászatban is fel lehetne használni. A nevéhez híven Heart rendelkezik egy folyamatosan dobogó szívvel is, amely – ha a robot testét rángatják – gyorsabban ver, mint akkor, amikor simogatják a szeretetre éhes gépet. Az érintésekre érzékeny gép nem csak szívverésének változtatásával képes reagálni a külvilágtól kapott ingerekre, hanem szemhéjának mozgatásával is.

Az bristoli University of the West of England kutatóinak szándéka a félig robot baba kifejlesztésével az volt, hogy megvizsgálják: milyen folyamatok zajlanak le akkor, amikor az emberek egy érző géppel találkoznak. Holly Cave, a londoni Természettudományi Múzeumban megrendezett Emotibots egyik rendezője szerint a gyerekek reakciója általában az volt, hogy átölelték a robotot, mert úgy érezték, gondoskodniuk kell róla, ugyanakkor sokszor fordult elő az is, hogy gonoszkodni próbáltak a mozgásképtelen Hearttal.

A kiállításon komoly újdonságnak számított még az ic Hexapod nevű rovarszerű robot is, amely képes arra, hogy felismerje az emberi arckifejezéseket, és kövesse is tekintetével a körülötte járkáló embereket. A Matt Denton robotspecialista által kifejlesztett gép, nevével egybehangzóan, hat lábbal rendelkezik, vizuális érzékszerveit pedig egyetlen kamera jelenti.


forrás: dailymail.co.uk

Az érző robotok ötlete egy sor etikai problémát is felvethet majd a jövőben. Elég csak arra gondolni, hogy ha a mesterséges intelligencia fejlesztése valóban eljut arra a szintre, hogy az egyes robotokat „igazi” egyéniséggel és érzelmekkel láthatjuk el, akkor tényleg kialakulhatnak mélyebb érzelmek is az emberek és a robotok között, aminek akár súlyosabb következményei is lehetnek. A fejlett „lélek” mellett emberi külsővel is rendelkező robotok megjelenése után, néhány éven belül jöhetnek majd a tüntetők, akik az ember-robot házasság elismerése mellett kampányolnak, később talán pedig törvények szabályozzák, hogy milyen feltételek teljesülése esetén jelölhető meg örökösnek egy gép.

Azóta történt

Előzmények