A spyware áldozata, nem pornórajongó a megvádolt tanár


Az elmúlt hetekben nagy port vert fel az Egyesült Államokban (is) egy connecticuti helyettesítő tanár esete, akit a gyerekek veszélyeztetésével vádolnak. A nyomozók szerint Julie Amero számítógépén, a norwichi Kelly középiskola osztálytermében pornográf tartalmú felugró ablakok jelentek meg, s ezeket több diák is látta. A még 2004-ben történt eset nyomán e hónapban gyermekek négy rendbeli veszélyeztetése miatt emeltek vádat a tanár ellen, s a tárgyalás végeztével akár 40 éve börtön is várhat rá.

A vizsgálatot folytató nyomozók azt állítják, hogy mindez azért történhetett meg, mert Amero rendszeresen látogatott szexuális tartalmú oldalakat. Ám többen – köztük természetesen Amero védője és az általuk felkért számítógépes szakértők – úgy vélik, a tanár csak áldozat, maga az eljárás pedig az ítélkezés megcsúfolása. Ők azzal érvelnek, hogy a spyware-ek telepítésére és a felugró ablakok megjelenítésére beállított weboldalak készítői a felelősek a történtekért, s nem Amero. W. Herbert Horner, az egyik felkért informatikus szakértő megvizsgálta Amero gépét, s hétfőn blogjában azt írta, hogy számtalan spyware-t és adware-t talált a merevlemezen. A vizsgálat teljes eredményét majd csak a tárgyaláson fogja ismertetni, de az a határozott véleménye, hogy Amero felmentése nem kérdéses.

Hasonlóképp vélekedik Alex Eckelberry, a Sunbelt Software vezetője is, aki blogjában megírta, hogy a gép vizsgálata tisztán megmutatta, hogy Amero – miután egy kreatív tevékenységekkel foglalkozó oldalról elnavigált egy hajstílusokkal foglalkozóra – vétlenül telepített a gépére egy felugró ablakokat vezérlő programot. Mindezt megerősítette a Washington Post neves újságírója, Brian Krebs is, aki Horner adatai alapján végigpróbálta a tanár által látogatott oldalakat, s úgy találta, azok valóban tartalmaznak veszélyes kódokat. Krebset gépe azonnal figyelmeztette erre, ám mivel az iskolai számítógépen egy Windows 98-as volt telepítve IE 5-ös böngészővel, tűzfal és anti-spyware program nélkül, Amero védtelen volt a rosszindulatú szoftverekkel szemben.

A tanár ügyvédje mindenképpen fellebbezni fog egy esetleges elmarasztaló ítélet ellen.

Azóta történt

Előzmények