Kamu vírusriasztásokkal próbálkozik egy új adware

Egy olyan reklámprogram terjed az interneten, amely hamis riasztásokkal egy kétes vírusirtó megvásárlására próbálja rávenni a felhasználókat – adta hírül a Panda Software Hungary. Az IT-biztonsági cég tájékoztatása szerint az elmúlt héten bukkant fel Magyarországon is a VideoCach nevű adware, amely elnyerhetné az etikátlan marketing első díját: vírusfertőzést mímel, és a fizetős „vírusirtóhoz” irányítja a kétségbeesett áldozatot.

Az adware – amely rootkittechnológiát használ önmaga elrejtésére – hamis vírusfigyelmeztetéseket generál véletlenszerűen felbukkanó ablakokban, és előzékenyen még az Internet Explorert is megnyitja, hogy egy ál-vírusirtó oldalára irányítsa az áldozatot. A vírusirtó telepítés és futtatás után aztán jellemzően ártalmatlan cookie-kat azonosít malware-ként, vagy érvénytelen fájlokra mutató registry-bejegyzéseket jelöl meg vírusként. A valódi vírusirtásért már fizetni kell.

Sándor Zsolt, a Panda Software Hungary ügyvezetője szerint az új reklámvírus felbukkanása nem véletlen. Az interneten manapság egymást érik a különféle vírustámadásokról, nagy fertőzési hullámokról szóló híradások; a felhasználók többsége tudja, hogy ha vírustámadás érte, egy vírusirtóra lesz szüksége. Sajnos legtöbbször az ismeretek idáig terjednek, és a hozzá nem értők könnyen a rossz megoldást választják.

Azóta történt

Előzmények