A Symantec fél a Microsofttól

Az elsősorban Norton szoftvereiről ismert Symantec nem hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, mivel attól tart, hogy a redmondi szoftveróriás az operációs rendszerek piacán meglévő dominanciájára alapozza belépőjét az it-biztonsági bizniszbe. A beadvány korántsem von maga után automatikus trösztellenes vizsgálatot, de arra mindenképpen alkalmas, hogy felhívja a Gates-birodalom hibáit amúgy is árgus szemmel figyelő európai hatóság figyelmét egy újabb potenciális támadási felületre.

A hír – melyről elsőként a Dow Jones hírügynökség számolt be – éppen aznap kapott szárnyra, hogy a szoftvervállalat bejelentette: Microsoft Client Protection néven integrált vírus- és kémprogramirtó terméket dob piacra nagyvállalatok számára, és a szoftver béta-változata a tervek szerint még az idén elkészül. Hasonló, de otthoni felhasználóknak kínált előfizetéses biztonsági megoldását már jó ideje teszteli a cég.

A Symantecnek az nem tetszik, hogy a Microsoft a biztonsági megoldást a jövő év végén megjelenő Windows Vista részeként, annak integrált szolgáltatásaként kínálná. Márpedig – állítják – Windows-monopóliumát kihasználva a vállalat így tisztességtelenül jutna piaci előnyhöz az it-biztonsági szegmensben – akárcsak korábban a médialejátszó szoftverek piacán.

Azóta történt

Előzmények