A szandál miatt ciki a Linux


John „Veszett kutya” Hall

Részben az is gátolja a nyílt forráskódú szoftverek terjedését a vállalati és közszférában, hogy a linuxosok képtelenek az alkalomhoz illően felöltözni egy meetinghez vagy prezentációhoz – állítja a napokban Sydneyben zajló LinuxWorld konferencia és kiállítás egyik vendégelőadója. Peter Quinn – aki Massachusetts állam informatikai vezetőjeként azzal vált ismertté, hogy kijárta a szabványos OpenDocument fájlformátum bevezetését az állami intézményekben – úgy véli, hogy a nyílt forráskód mellett elkötelezett közösségben menő szandálos és copfos dress code nem kelt bizalmat az üzleti döntéshozókban.

„Nagyon fontos, hogy valóban megértsétek, mitől lesztek hitelesek a vásárlók szemében. Nem kell megnyiratkoznotok, de igenis fel kell venni az öltönyt és a nyakkendőt, hogy szalonképesnek mutatkozzatok. Mindig is csupán annyit kértem az emberektől, hogy csak egyetlen órácskára öltözzenek fel, aztán megint azok lehetnek, akik” – szólította meg a közönséget előadásában Quinn.

A rendezvény egyik főelőadója, John „Veszett kutya” Hall, a nyílt forrású szoftvereket népszerűsítő Linux International nonprofit szervezet vezetője maga is elismerte, hogy nem ritka a szandálos-copfos lazaság a közösségben, és igazat adott Quinnek abban, hogy tudni kell a potenciális ügyfelekhez alkalmazkodva felöltözni. „A mostani előadásomhoz például én is öltönyt húztam” – mondta a kifejezetten nem üzletember alkatú Hall.

A CNET News.com beszámolója szerint Quinn újságíróknak arról is beszélt, hogy az USA-ban a szoftveriparban érdekelt nagyvállalatok lobbitevékenységén keresztül komoly politikai nyomás nehezedik a közintézmények informatikai vezetőire, akik többnyire félnek nyíltan felvállalni a nyílt forrású megoldások iránti preferenciáikat. A szakember a múlt év végén a Microsoft által nem támogatott OpenDocument formátumra való áttérést követően őt ért vádaskodások miatt lemondott massachusettsi vezetői posztjáról.

Azóta történt

Előzmények

  • Mit kíván a linuxos közösség?

    A Novell felméri, hogy a felhasználók mely szoftvereket látnák szívesen Linuxon is. A legtöbben a Photoshopot követelik.

  • Nyit a Microsoft

    Nyílt szabvánnyá tenné az Office dokumentumformátumait a cég, de sok a szkeptikus.