A versenytársak az utolsó percig támadják a Vistát


Még két nap, és a boltokba kerül a Windows Vista, a Microsoft forradalminak szánt új operációs rendszere. Úgy tűnik, a redmondi szoftveróriás versenytársai a felhasználói változatok megjelenésének időpontjára időzítve még egyszer megpróbálják feltartóztatni a Microsoft-hengert. A panaszosok pénteken újra az EU-hoz fordultak, hogy lépjen fel, „amilyen gyorsan csak lehetséges”, a Microsoft ellen. A riválisok összefogtak annak érdekében, hogy tovább késleltessék a Vista európai megjelenését, illetve – mivel erre csekély az esély –, legalábbis további gondokat okozzanak az amerikai cég vezetésének.

A konkurensek 2004-ben már sikeresen lobbiztak az EU tisztviselőinél, s akkor elmarasztalták a Microsoftot az európai versenyszabályok megsértéséért. Most ugyanezt a káposztát melegítették föl, hiszen Simon Awde, az ECIS (European Committee for Interoperable Standards) kereskedelmi szövetség (tagjai közé tartozik többek között az Oracle, az IBM és a Nokia is) vezetőjének nyilatkozata szerint a Vista bevezetésével az amerikaiak újra csak azokat a hibákat követik el, amelyek miatt 2004-ben megrótták őket. A Vistával és az új Office-szal kapcsolatos kifogásokat a szövetség már tavaly az EU illetékesei elé terjesztette, majd decemberben további információkkal bővítve megújították kérvényüket. Az Európai Bizottság nevében Jonathan Todd szóvivő kijelentette, hogy folyik a benyújtott panaszok vizsgálata, míg a Microsoft részéről egyelőre nem érkezett reakció a támadásokra.

A Microsoftra 2004-ben kiszabott büntetést (a Windows Media Player alkalmazásának körülményei volt a legfontosabb kifogás) az EU tavaly további késedelmi díjjal fejelte meg, míg a nagyvállalat mindkét döntés ellen jogorvoslati kérelemmel fordult az Unióhoz.

A Vista esetében a riválisok több indokkal panaszolták be a szoftvercéget. Azt állítják például, hogy a Vistánál használt, úgynevezett XAML nyelvvel a Microsoft támadást intézett az interneten általánosan elterjedt HTML nyelv ellen, s ez megnehezíti, egyelőre a többi vállalkozás, majd később a felhasználók munkáját: „A Vista az első lépés azon az úton, melynek végén a Microsoft kiterjeszti uralkodó szerepét az internetre is” – jelentette ki Awde. (A vád kapcsán kialakult viták során szakértők Awde ezen állítását erősen vitatják, mondván, nem azonos funkciójú nyelvekről van szó, ezért ez az érvelés sántít.) Felróják a Microsoftnak ezen felül azt is, hogy az általuk használt dokumentumformátum platformfüggő, nem úgy, mint az Open Document formátum, valamint, hogy a széles körben elterjedt, az Adobe által kifejlesztett .pdf formátumot is a sajátjukkal akarják felváltani.

Hogy erős propagandakampányról van szó, az is bizonyíthatja, hogy az Európai Bizottság aligha fog új eljárást indítani, amíg az előzőt le nem zárták.

Azóta történt

Előzmények