Acer: nagyot csalódtunk a Vistában

Szokatlan szókimondással támadta a Microsoft új operációs rendszerét az Acer elnöke. Gianfranco Lanci a Financial Times Deutschland-nak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „az egész iparág csalódott a Windows Vistában.” A világ negyedik legnagyobb PC-gyártóját harmadmagával iránytó olaszt természetesen elsősorban az zavarja, hogy az új termék – ellentétben a korábbi Windowsokkal – vajmi kevéssel járult hozzá a számítógép-értékesítés fellendítéséhez. „És ez a második félévben sem fog változni” – jósolja pesszimistán Lanci.


Fotó: Prohardver

A Windows az operációs rendszerek piacán domináns részesedéssel rendelkezik, az asztali és noteszgépek szegmensében 90 százalék fölötti az elterjedtsége. A PC-gyártók nem véletlenül reménykedtek abban, hogy az új Windows megjelenése mint egy vérátömlesztés frissíti fel a piacot. Ez azonban elmaradt. S bár a személyi számítógépek iránti kereslet erős, szakértők szerint ez más tényezőknek köszönhető. „Nem gondolom, hogy bárki is a Vista miatt venne új számítógépet” – mondja Lanci, aki szerint az új operációs rendszer nem volt kiforrott a megjelenésekor. „Az egyik probléma a stabilitás” – állítja, elhallgatva, hogy ez részben a megfelelő meghajtóprogramokkal adós gyártók számlájára is írható.

A Microsoft viszont elégedett a Vista forgalmával. Bill Gates május közepén jelentette be, hogy közel 40 millió Vista-licencet értékesített eddig a vállalat – ez pedig majdnem kétszerese a Windows XP eladási adatainak. A Microsoft-elnök külön kiemelte, hogy a több szolgáltatást kínáló Vista-verziókat keresik a felhasználók, ezek teszik ki a teljes forgalom 78 százalékát. Elemzők ugyanakkor már korábban rámutattak arra, hogy az összehasonlítás a 2001-ben piacra dobott Windows XP számaival nem teljesen fair. Nem szabad ugyanis elfeledkezni arról – érvelnek –, hogy az XP megjelenése óta a PC-piac majdnem a duplájára nőtt.

Egy biztos: a régebbi Windows iránt is van kereslet. A nagy PC-gyártók közül elsőként a Dell jelentette be még áprilisban, hogy a vásárlók kérését meghallgatva egyes új modelleken opcióként biztosítja az előtelepített Windows XP választásának lehetőségét a Vista helyett.

Barna József, Hankó Péter

Azóta történt

Előzmények