Az IBM-é a legszuperebb számítógép

A világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló legfrissebb – tegnap aktualizált – toplistát behozhatatlannak tetsző előnnyel vezeti az IBM. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – további újdonság, hogy az élbolyt két európai és egy indiai szuperszámítógép kavarta fel.

Az első helyen 2004 novembere óta változatlanul az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában található IBM BlueGene/L tanyázik. Ami viszont változott, az a rendszer teljesítménye. A világcsúcstartó masinát az elmúlt hat hónapban tovább bővítették, aminek köszönhetően a lóereje a korábbi 280,6 teraflopsról (billió művelet másodpercenként) 478,2 teraflopsra nőtt. A második helyezett rendszer teljesítménye ennek alig több, mint harmada. Ez egyébként a Jülichi Kutatóközpontba újonnan telepített, IBM Blue Gene/P-alapú szuperszámítógép, amely egyben a legerősebb európai gép is. Teljesítménye 167,3 teraflops.


JUGENE: a jülichi Blue Gene

A harmadik helyre szintén egy új szereplő, az új-mexikói Számítógépes Alkalmazások Központ (NMCAC) rendszere futott be. Ennek a 126,9 teraflopsos gépnek az alapját – a változatosság kedvéért – az Intel Xeon processzorokra épülő SGI Altix ICE 8200 alkotja. Úgyszintén új belépő a listán az indiai Tata Sons Ltd. számítógépes kutatólaboratóriumának masinája (117,9 teraflops) és az azonnal az ötödik helyre beugró svéd szupergép (102,8 teraflops) – mindkettő a Hewlett-Packard által telepített klaszter.

Előretört az Intel

Figyelemre méltó a listán szereplő gépekben az Intel processzorok túlsúlya. Most az 500 szuperszámítógépből 354 épül a világ vezető processzorgyátójának chipjeire. A lista összeállítói külön kiemelik, hogy a négymagos Clovertown Xeonokra épülő gépek száma fél év alatt 19-ről 102-re emelkedett. A második legnépszerűbb CPU – bár részesedése csökkent – továbbra is az AMD Opteron (78), a harmadik pedig az IBM Power (61).

Az 500-as listán szereplő rendszerek zömét az IBM és a HP szállította le: az előbbi 232, az utóbbi pedig 166 géppel képviselteti magát. Figyelemre méltó az is, hogy az 500-ból 406 szuperszámítógép klaszter, a legnépszerűbb összeköttetési hálózat pedig a Gigabit Ethernet és az InfiniBand.

Azóta történt

Előzmények