Az Apple iMessage már a kvantumszámítógépek támadásának is ellenáll

Frissítette az Apple az iMessage szolgáltatást, így az már a jövőbeli támadásoknak is ellenáll: például, ha kvantumszámítógépekkel oldanák fel a titkosítást.

Az Apple frissítette az iMessage szolgáltatását, így az már a jövőbeli, titkosítást feltörő technológiák ellen is védett.

Az új PQ3 protokoll egyértelmű jele annak, hogy az amerikai tech cégek arra számítanak: áttörés jön a kvantumszámítógépek világában, emiatt pedig minden jelenlegi megoldás, ami az emberek kommunikációját védi, elavulttá válik.

Így az Apple nem egy meglévő algoritmust cserélt le egy másikra, hanem újraépítették az iMessage kriptografikus protokollját. A cég szerint nincs rá bizonyíték, hogy a titkosítási algoritmusok ellen bárki sikeres támadást tudott volna végrehajtani. Ennek ellenére a kormányzatok és tudósok attól tartanak, hogy a kvantumszámítógépek fejlődése ezeket a védelmeket hirtelen és drámaian gyengíti majd le. Az USA és Kína egyaránt sok pénzt önt ezekbe a fejlesztésekbe, a fordulópontot pedig Q-napnak nevezik. Sokat fektetnek az új titkosítási megoldásokba is, amiket „kvantum-utáni kriptográfiának” neveznek. Mindkét fél azzal vádolja továbbá a másikat, hogy hatalmas mennyiségű titkosított adatot fogtak el a Q-napra készülve.

Az Apple szerint a PQ3 új és egymást fedő technikai biztonsági megoldásokkal zárja le ezeket a támadási lehetőségeket.

Szakemberek szerint az Apple lépése azt mutatja: valódi fenyegetésnek látják a kvantumszámítógépeket, ezért aktívan készülnek a lehetőségekre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények