Felmentést kapott az Apple iMessage

Sem az Apple iMessage, sem a Microsoft Bing szolgáltatást nem kell megnyitni az EU-ban, ezek felmentést kaptak a DMA alól.

Az Apple és a Microsoft hosszas tiltakozás után végül sikeresen meggyőzték a trösztellenes hatóságokat, hogy sem az iMessage, sem a Bing szolgáltatások nem olyan nagyok, hogy a DMA hatálya alá tartozzanak. Így egyik szolgáltatást sem kell megnyitni az EU-ban.

A DMA-nak három héten belül meg kell felelni, ez a legtöbb nagy tech céget és termékeit arra kötelezi, hogy engedjék be a külsős appokat és alkalmazásboltokat a platformjaikra, és könnyebb váltást tegyenek lehetővé a riválisok felé. A saját szolgáltatásaikat sem részesíthetik többé előnyben.

Egy 5 hónapos nyomozás után az EB végül az iMessage, a Bing, az Edge, és a Microsoft Advertising szolgáltatásokat sem találta kapuőrnek. Annak számít viszont az Apple App Store, az iOS, a Safari, a LinkedIn és a Windows.

Az EB állítólag mindent figyelembe vett, de a cégek véleményét nem közölte. Az Apple korábban azzal védekezett, hogy az EU-ban eltörpül az iMessage népszerűsége a riválisokhoz képest, és az nem fontos a cégek számára a fogyasztók elérése terén (az EU-ban). Az Apple szerint rengeteg üzenetküldőt érnek el a fogyasztók, gyakran többet is használnak, így látható, hogy könnyű azok között váltani.

A Microsoft szerint a Bing, az Edge és a Microsoft Advertising kihívók a piacon, kis halak, így nem fontosak az üzleti felhasználás szempontjából.

A többi szolgáltatásnak azonban meg kell felelnie a DMA-nak.

Szakértők szerint jó hír, hogy az EU nem szabályozza túl a szektort, és figyelembe vették a piaci realitásokat. Vannak azonban, akik tiltakoznak, a Google-t, a Metát és a Qualcommot is tömörítő CODE például úgy látja, a döntés aláássa a DMA céljait és a választási lehetőségeket.

Azóta történt

Előzmények