Az IBM uralja a szuperszámítógép-toplistát

Tegnap frissült világ legerősebb számítógépes rendszereit rangsoroló toplista. A Top500-as listán – melyet a tudományos számításokat szimuláló Linpack benchmarkkal mért eredmények alapján a Mannheimi és a Tennessee-i Egyetem, valamint az amerikai Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állítanak össze – átrendeződött az élboly.

Az első helyet végül az IBM Blue Gene L rendszer 33 000 processzorból álló prototípusa szerezte meg 70,72 teraflop (billió művelet másodpercenként) teljesítményével. A teljesen kiépített szuperszámítógép – mely az amerikai energiaügyi minisztérium kutatólaboratóriumában áll üzembe 2005 elején – még ennél is monumentálisabb lesz: 130 000 processzort tartalmaz majd, és csúcsteljesítménye elérheti a 360 teraflopot is.


IBM Blue Gene/L

Második helyre került az SGI által az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA számára mintegy 50 millió dollárért épített, Intel Itanium 2 processzorokra épülő Columbia, mely 51,87 teraflopot képes kipumpálni magából. Az új belépők a harmadik helyre szorították vissza a korábban két éven át a vezető NEC Earth Simulator rendszert (35,86 teraflop).

Újdonság, hogy a leggyorsabb öt szuperszámítógép közé felküzdötte magát egy európai versenyző, a barcelonai szuperszámítógép-központban üzembe állított Mare Nostrum, mely IBM BladeCenter JS20 alapokra épül, teljesítménye pedig 20,53 teraflop. Visszatért a listára az Apple Xserve kiszolgálókból épített X-system, mely 12,25 teraflopos eredményével a hetedik helyet szerezte meg.

A lista összeállítóinak közleménye szerint az 500-as listán szereplő rendszerek közül 320-ban dolgozik Intel, 54-ben IBM, 48-ban Hewlett-Packard PA-RISC és 31-ben AMD processzor. A felhasznált chipek megoszlása is jelzi, hogy a legtöbb szuperszámítógép ún. fürtözött rendszer – melyben a kisebb kiszolgálókat gyors hálózat kapcsolja össze; e klaszterekből 296 szerepel a toplistán.

Ami a gyártók megoszlását illeti: az IBM gyártja a listás szuperszámítógépek 43,2 százalékát, a HP pedig 34,6 százalékkal a második. Egyetlen más gyártó sem tudott azonban 7 százaléknál nagyobb szeletet kihasítani a nagy gépek tortájából.

Szintén figyelemre méltó a teljesítménynövekedés mértéke. Az első tíz szuperszámítógép közül mindössze egy nem éri el a 10 teraflopos teljesítményt, míg az 500-as listán már 398 rendszer lóereje haladja meg az 1 teraflopot. A lista összeállítói szerint a fél év múlva megjelenő rangsorban már nem szerepel 1 teraflopnál gyengébb teljesítményű rendszer.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények