Az informatikai szakemberek optimistán látják 2008-at

A PR- és kommunikációs ügynökségeket tömörítő Eurocom Worldwide közzétette az IT-szektor idei kilátásaira vonatkozó felmérésének eredményeit. A hálózat a partnerirodáin keresztül tavaly novemberben és decemberben több mint 350 IT-vezetőt kérdezett meg a témában a világ számos országában, köztük Magyarországon is.

A válaszokból az derül ki, hogy a szakma a világméretű hitelcsökkenés ellenére is optimista; a megkérdezettek 53 százaléka bizakodóbb, mint egy évvel ezelőtt volt. A tavalyi 63 százalék helyett most a megkérdezettek 68 százaléka számít létszámnövekedésre a vállalatnál az elkövetkezendő egy évben, és mindössze 6 százalék számol ennek ellenkezőjével; de árbevétel-növekedést valamivel kevesebben (91 helyett 88 százalék) várnak.

A jelentés szerint az IT-szektor munkaerő-felvevő kapacitása továbbra is növekvő tendenciát mutat, de a válaszadók 48 százaléka szerint nehezebb ma megfelelő szakembereket találni, mint 12 hónappal ezelőtt. Továbbra is a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek a piacon, a megkérdezettek 54 százaléka szerint nehéz ezen a területen jó szakembert találni; utánuk következnek a nemzetközi üzletkötők 38 százalékkal, majd a hazai üzletkötő szakemberek 34 százalékkal.

A szektor számára a legnagyobb fenyegetést a válaszadók 48 százaléka az amerikai gazdaság csökkenésében látja, ez után a szakképzett munkaerő hiánya (42%), az olajárak növekedése (37%), majd a pénzügyi szolgáltató szektor gyenge működése (34%) jelentek meg mint lehetséges tényezők.

Előzmények