Az új csúcs: 41 336 440 pont

A videojátékok generációkon átívelő népszerűségének állít emléket a Guinness Rekordok Könyvének egyik legújabb önálló kiadása, mely a szórakoztatóipar napjaink leggyorsabban növekvő területéhez kapcsolódóan gyűjt össze több ezer, első olvasatra szokás szerint hihetetlennek tűnő eredményt, teljesítményt. A Reuters összeállítása következik.

Manapság gyermekek és felnőttek tízmilliói töltenek el órákat a konzol vagy a számítógép előtt, gyakran teljesen belefeledkezve az önfeledt szórakozásba. Olyannyira, hogy időről időre hajmeresztő történetek olvashatók azokról a fanatikus játékosokról, akik az alapvető szükségleteiket is teljesen háttérbe szorítják a játék élvezetéért. A játék azonban nem csak napjainkban rabol el időt más tevékenységektől: 28 évvel ezelőtt egy kanadai tinédzser, Eric Furrer 38 és fél órán át irtotta megállás nélkül a gonosz földönkívülieket a Space Invaders című játékban. A kis Eric mostanra negyvenéves felnőtt, akinek hollétéről és elmeállapotáról nem közöl információkat a könyv.


Az első aszteroidatámadás

Nem idegenek űrhajóját, hanem aszteroidákat kellett szétrobbantani egy másik, a maga korában rendkívül népszerű lövöldözős játékban az Asteroidsban. Ezt a munkát olyan jól végezte az amerikai Scott Safran, hogy 1982-ben felállított pontszámával örökre bevéste nevét a videojáték-történelembe: a tabella élére azóta sem lehet feljutni 41 336 440 pont alatt.

A játékok fejlődésével pár évvel később bonyolultabb történetek (egyáltalán: történetek) és egyéniséggel ellátott karakterek is megjelentek a villódzó monitorokon. A videojátékok all-time hőse minden jel szerint az olasz vízvezeték-szerelő Mario, aki testvérével, Luigival indult megmenteni a hercegnőt a gonosz King Koopa karmai közül a Super Mario Brosban. A Nintendo e romantikus szállal átszőtt játéka minden idők legnagyobb példányszámban eladott konzoljátéka: a programból több mint negyvenmillió kópia fogyott világszerte.


Jól indul a világ legnagyobb virtuális sörfesztiválja

Napjaink egyik legnépszerűbb online szerepjátékához, a World of Warcrafthoz több rekord is fűződik – az egyik csúcs magához a résztvevők számához köthető: az egyébként havidíjas játékkal ma már tízmilliónál is többen játszanak, közülük jó páran nyilvánvalóan Eric Furrer babérjaira törnek. Mellesleg időről időre a WoW-univerzumban rendezik meg a világ legnagyobb virtuális sörfesztiválját, a Brewfestet, virtuális italozással, szórakoztató versenyekkel, pajzánkodással és persze a mindezek után elmaradhatatlan virtuális másnapossággal.

Ha már fantasy-univerzum: J.R.R. Tolkien örök művének, pontosabban egy a Gyűrűk Ura világába helyezett stratégiai játéknak is emléket állít a rekordok könyve: minden idők leghosszabb című játéka lett ugyanis a The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II - The Rise of the Witch-King, azaz rövidítve a LotR: BfMEII - TrotWK.

A PAC-man címe mennyivel egyszerűbb (akárcsak a játék) – ez a program is bekerült az enciklopédiába mint minden idők második legsikeresebb akciójátéka, Eric Furrer kedvence, a Space Invaders után. A könyv mintegy mellékes anekdotaként leírja, hogy a játék eredetileg Puck-Man címen látott volna napvilágot (a korong alakú figurára utalva), végül azért változtatták a nevet PAC-manre, hogy a piszkos fantáziájú játékosok ne javítsák át a játékautomatára pingált szöveget valami másra.

A videojátékok világába kalauzoló Guinness Rekordok Könyve februárban jelenik meg angol nyelven.

Azóta történt

Előzmények