Bealkonyul az üres hordozóra kivetett jogdíjnak?

Szerzői Jogdíjak Reform Szövetsége (Copyright Levies Reform Alliance, CLRA) néven hozott létre közös lobbiszervezetet öt európai it-médiaszervezet, mellyel céljuk az öres adathordozók árába épített, álláspontjuk szerint mára már idejétmúlt, igazságtalan és aránytalan szerzői jogdíj felszámolása.

A szövetséghez csatlakozott a BSA, az Európai Amerikai Üzleti Tanács (EABC), az Európai Digitális Média Egyesület (EDiMA), az Európai Infokommunikációs Technológiai és Fogyasztói Elektronikai Egyesület (EICTA), valamint az Európai Adathordozó-gyártók Egyesülete (RIAE).

A szervezet álláspontja szerint a kivetett jogdíjak hátráltatják a digitális tartalomszolgáltatói piac növekedését, ráadásul a DRM- és másolásvédelmi megoldások bátoríthatnák az EU-tagállamokat, hogy legalább csökkentsék a jogdíjak mértékét. Arra is rámutattak, hogy sok esetben – például az iTuneshoz hasonló online zeneáruházaknál – a fogyasztó kétszer fizet: egyszer, amikor letölti a zenét, másodszor pedig amikor a már teljesen jogszerűen birtokolt zenét saját lemezre írja. (Ez a gondolatmenet persze újabb adu lehet az üres adathordozók díját kritizálók kezében, akiknek kedvenc kérdése: visszaigényelhetem-e a hordozó jogdíját, ha legális tartalmat írok rá? – a szerk.)

Európában jelenleg csupán Cipruson, Írországban, Luxemburgban, Máltán és Nagy-Britanniában nem terheli szerzői (pontosabban kompenzációs) jogdíj az üres adathordozókat.

Azóta történt

Előzmények