Nyelvvel vezérelt háztartás

Számtalan dologra használjuk a nyelvünket: ízlelünk vele, beszélünk a segítségével, sőt még érzelmeinket is kifejezheti, ám most néhány amerikai kutató jóvoltából új funkcióval gyarapszik e testrészünk eszköztára. Maysam Ghovanloo, a Georgia Tech egyik docense szerint az általuk fejlesztett új eszköz módot ad arra, hogy a száj segítségével is irányíthatóak legyenek az elektronikus berendezések. A fejlesztésnek leginkább azok a mozgásukban korlátozott emberek látják majd hasznát, akik egyébként nem, vagy csak igen nagy nehézségek árán képesek használni a kérdéses eszközöket.

A kutatás vezetője szerint az ujjak és a kéz után a nyelv képes a legkifinomultabb mozgások véghezvitelére, így alkalmas arra, hogy a helyzetét figyelő eszköz segítségével különböző berendezéseket irányíthasson. A mágnesekre és érzékelőkre alapuló megoldással szinte bármely elektronikus eszköz vezérelhető lehet a megfelelő átalakítások után, így nem csak a tévékészülékek, a számítógépek  és az elektromos tolószék irányítását könnyítheti meg a találmány, hanem más, hétköznapi háztartási eszközökét is.

Hasonló elven alapuló megoldások már korábban is napvilágot láttak, de ezek leginkább a fej, illetve a nyak mozgását követték, így rendkívül fárasztónak bizonyult a használatuk. A szem mozgásának követése is ígéretesnek tűnik, ám jelenleg még meglehetősen drága, ráadásul most még lassúak is az ilyen technológiai megoldások.

A Ghovanloo által bemutatott fejlesztés lényege, hogy az állra szerelt érzékelők figyelik a nyelv alján elhelyezett 3 milliméteres permanens mágnes helyzetét, és a szerkezet központi egysége ez alapján küldi ki a rádiójeleket a vezérelni kívánt eszközök felé.

Előzmények