Cenzúrázott internet Európában?

Szerdán az EU elnökségét jelenleg viselő Finnország, valamint Németország, Portugália, Szlovénia és Franciaország belügyminiszterei, illetve az Európai Bizottság alelnöke, Franco Frattini részt vettek egy találkozón Londonban, ahol meghallgatták Reid brit belügyminiszter beszámolóját a meghiúsított terrortámadásról, s elhatározták, hogy az Európai Unió keretei között egységesen veszik fel a harcot a terrorizmussal szemben, mert ez a veszély egyaránt fenyegeti az összes tagállam polgárait. Megállapodtak egy közös stratégia kidolgozásában, melynek egyik eleme lesz, hogy feltárják a radikalizálódás gyökereit és helyszíneit. Különös figyelmet kívánnak fordítani a börtönökre, az iskolákra, a vallási közösségekre, s meg kívánják vizsgálni a média szerepét ebben a folyamatban.

A kiadott sajtóközlemény egyik pontja külön kiemeli az internettel kapcsolatban lefektetett alapelvet: „az internetet ellenséges tereppé kell tenni a terroristák számára, illetve azok részére, akik a fiatal emberek radikalizálására törekszenek, gyűlölködő üzeneteket terjesztenek, tömeggyilkosságokat terveznek”.

Mások mellett Florian Rötzer, a német Telepolis online magazin főszerkesztője is félelmeinek adott hangot elemzésében a közlemény kapcsán, ugyanis az elvi állásfoglalás semmilyen információt nem tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy az „ellenséges területté” alakítást milyen módon is képzelik az EU vezetői. Rötzer elképzelhetőnek tartja hogy ez nem mást jelent, mint hogy lehetséges legyen a világháló szorosabb ellenőrzés alá vonása, bizonyos tartalmak eltávolítása, az ilyen oldalakért felelősök gyorsabb megbüntetése. S ha így van, akkor ez a folyamat igen hamar elvezethet a politikai ellenzékek és a szólásszabadság egyfajta cenzúrájához. Rötzer óvna az ilyen elhatározástól, mert a tervezetben a kínai nagy tűzfal mintájára épülő európai nagy internetes fal lerakásának kezdeteit látja.

Habár a német újságíró talán túl kevés információ alapján próbál a jövőbe látni, az mégis nyilvánvaló, hogy az EU vezetőinek határozata – melyben egyébként kitérnek arra, hogy igen óvatosan, a célt szem előtt tartva kell a tervezett intézkedések során az egyéni és a közösségi jogok határvonalán egyensúlyozniuk – és Rötzer kiemelt kommentárja is azt jelzi, hogy az európai közvélemény mostantól kénytelen lesz szembenézni azokkal az erkölcsi és jogi dilemmákkal, melyek az amerikai társadalmat már öt esztendeje foglalkoztatják.

Azóta történt

Előzmények

  • Európa kiáll a szabad internet mellett

    Az EP-képviselők elítélték az online szólásszabadságot korlátozó államokat és azokat a nagyvállalatokat, melyek asszisztálnak nekik.