Vasárnapi csetresz

Enso

Érdekes kis programot készítettek a Humanized fejlesztői (mely csoportból – a Humanized vezetője Aza Raskin, Jef Raskinnek, a Macintosh egyik legendás fejlesztőjének a fia – három tag nemrég csatlakozott a Mozilla Alapítványhoz), amelyet a közelmúltban szabadon letölthetővé tettek (korábban 25, illetve 40 dollárért adták az Enso két változatát). Az Enso egy olyan alkalmazás, melynek célja, hogy az asztali navigációt segítse, gyorsítsa fel azáltal, hogy a billentyűzet és az egér váltakozó használatát igyekszik a minimálisra redukálni.

A programnak két változata tölthető le: a Launcher és a Words. A Words a magyar nyelvű felhasználás esetében nemigen használható, mivel az angol helyesírás-ellenőrzésben, szinonimakeresésben stb. segít. Alapvetően mindkét változat úgynevezett overlay (átfedő) program, melyet a Windowson belül bárhol, bármikor elérhetünk, csak le kell nyomni hozzá (alapértelmezésben, de ezt meg lehet változtatni) a Caps Lock billentyűt. A billentyűt lenyomva tartva elkezdjük gépelni a kívánt parancsot, ekkor a képernyő bal felső részén megjelenik egy parancslista.

S hogy mire használható? Például az Excelt bárhonnan meg lehet nyitni, ha a Caps Lock lenyomásával elkezdjük gépelni az open exc…, elég eddig, s meg is jelent az open microsoft excel parancs. Ugyanez érvényes fájlok vagy url-címek esetében is. S ami nagy dolog: lehetőség van saját parancsok alkotására, ha egy gyakran használt alkalmazás esetében nem akarjuk a többlépcsős utat végigjárni: például egy előre definiált open cmd bárhol megnyitja parancssort. Azt lehetne talán mondani, hogy helyes és átgondolt alkalmazása teljesen kiküszöböli a Start menü használatát.

Az egérrel szemben a billentyűzetet előnyben részesítők számára nyilvánvalóan könnyű az Enso használata, de egyébként is gyorsan rá lehet hangolódni. Persze, hogy bejön-e valakinek ez a megoldás, az azért ízlés és megszokás kérdése; van, aki imádja a gyorsbillentyűket, másokat a világból ki lehet kergetni velük.

PDF Text Online

Ez a webes alkalmazás azoknak nyújthat nagy segítséget, akik gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy .pdf formátumú dokumentumaikat formázható, másolható stb. szöveggé kellene alakítaniuk. Habár vannak ilyen lehetőségek, de vagy nem igazán tökéletesek, vagy pénzbe kerülnek.

A PDF Text Online ingyenesen teszi lehetővé, hogy egy perc alatt szöveget készítsünk a PDF-fájlokból. Csak fel kell tölteni a kiválasztott fájlt, majd a Start gomb lenyomása után már indul is a konverzió. Lehetőség van még online állapotban minimális formázásra, de az átírt dokumentumot tömörített text formátumban el is lehet menteni.

PDF TextOnline

A fejlesztők mindezt egy saját fejlesztésű, egy PDFTextStream nevű alkalmazással érték el, amely például megtisztítja a szöveget a képektől. A többoldalas dokumentumokban is lehet egy gombsorral navigálni. Ahogy tapasztaltam, kiválóan adja vissza a szövegeket, de leginkább online érdemes használni (ha például egy PDF-ből szeretnék kimásolni egy részt, hogy ne kelljen begépelnem), mert az elmentett text formátum – bár helyes szöveget nyújt – a sortörések miatt még elég sok munkát ad, ha helyesen akarom megjeleníteni.

Az oldal tájékoztatása szerint az feltöltött fájlokat 48 órán belül törlik.

Azóta történt