Vasárnapi csetresz: videó a videóban, egérrajzzal kiadott parancsok

Használati utasítások adatbázisa, videó a videóban


Elveszett, nem is volt használati utasítás? Semmi gáz, nálunk megvan!

A Diplodocs.com egy olyan kezdeményezés, melynek nyomán már csak arra várok, hogy egy vállalkozó kedvű magyar is csináljon hasonlót.

Az ötlet végtelenül egyszerű. A háztartásokban már évtizedek óta szaporodnak a különböző elektromos, elektronikus szerkentyűk, s bizonyos problémák esetén jól jöhet a használati útmutató. De ez nem mindig áll rendelkezésre: elvesztettük költözés közben, a gyerek úgy leöntötte kakaóval, hogy használhatatlan, kidobtuk lomtalanításkor, esetleg használtan vettük a készüléket, ezért nem is volt hozzá. Persze a neten a legtöbb cucchoz meg lehet találni a leírást – de ez időigényes, ezen kívül nem biztos, hogy értjük a nyelvet, amin megírták.

Erre a problémára kíván megoldást adni a Diplodocs.com, ahol mindenféle szerkezet leírását, használati útmutatóját lehet elérni egy folyamatosan bővülő adatbázisban. A felhasználók közreműködésére építő oldalon az 520 ezer regisztrált tagnak köszönhetően jelenleg majdnem 30 nyelven érhetőek el útmutatók (többségük persze angol, hiszen a résztvevők nemzetiségétől függ, hogy milyen nyelvű dokumentumokat töltenek fel), 5364 márkáról 1 237 233 leírás.

A felhasználói felület is többnyelvű, 43 nyelv választható, ám mivel láthatóan gépi fordítást használnak, ezért ez a része inkább a tréfa kategóriájába tartozik:

Diplodocs

Diplodocs

Videomanipuláció: képek, filmek könnyű beillesztése a videódba

A Stanford Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatói (Ashutosh Saxena, Siddharth Batra, valamint vezetőjük, Andrew Ng) kifejlesztettek egy olyan technológiát (ZunaVision), mellyel a felhasználók egy adott videóban található sík felületre könnyedén be tudnak illeszteni egy képet, vagy akár egy másik videót.

S hogy mire jó mindez? A fejlesztők szerint alapból arra, hogy például kitakarjanak a házi videókból nem kívánt felületeket, ám természetesen sokkal nagyobb potenciál is rejtőzik benne: ha egy cég hirdetését teszik be a maszek filmekbe, akkor akár pénzt is lehet keresni vele.

A fejlesztők által létrehozott kifinomult algoritmus (3D Surface Tracker Technology) először elemzi a filmet, hogy hol talál olyan helyeket, ahol elhelyezhető egy kép vagy film, majd a forrás megadása után a szoftver igyekszik a két anyag színeit, textúráját, fényerejét összehangolni, figyelembe veszi az árnyékokat, el tudja különíteni a hátteret és az előtte mozgó alakokat stb. Ilyen technológiák természetesen már rég léteznek (filmgyártás!), ám az ambiciózus kutatók azzal érvelnek, hogy ezekkel a sok százezer dollárba kerülő szoftverekkel szemben az övék ezekre az egyszerű feladatokra méretezve végtelenül egyszerű – és nagyon olcsó.

A ZunaVision honlapján – regisztráció után – bárki kipróbálhatja, hogy miképp is működik ez a megoldás. A feldolgozásra jelenleg még várni kell egy kicsit…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények