Európa ötödik legnagyobb adatközpontja épül a Dataplex égisze alatt

Ma megkezdődött a Dataplex Kft. új budapesti adatközponti szárnyának a kivitelezései. A 4,2 milliárd forintos beruházással készülő, a 8800 négyzetméteres létesítményéhez kapcsolódó 5600 négyzetméter alapterületű, az idén őszre elkészülő adatközpont Európa ötödik legnagyobb ilyen jellegű önálló létesítménye és az egyik legmodernebb infokommunikációs infrastruktúra lesz.

A beruházást a Dataplex szolgáltatásai iránti kereslet rendkívüli növekedése sürgette. A bővítés a több mint 14 000 négyzetméter területű központ 80 százalékát a magyar és a nemzetközi ügyfelek már lekötötték hosszú távú szerződésekkel. A budapesti adatközpont, amely rendszeresen kétszámjegyű éves növekedést produkált, és többször is a legdinamikusabb technológiai vállalatokról készített Deloitte Technology Fast 50-es listájának éllovasa volt, 2007-ben elérte a 98 százalékos kihasználtságot.

Az építkezés megindulásakor Szabó Gábor, a Dataplex Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy – az új technológiai trendeknek megfelelően – az energiasűrűséget az új létesítményben négyszeresére növelik, azaz ennyivel több lesz az egy négyzetméterre kiadható energia mennyisége. Az áramellátásra újabb transzformátorállomásokat kapcsolnak be, továbbra is biztosítva a kétoldali, redundáns ellátást. A Dataplex teljes villamosenergia-szükséglete közel egy 80 ezres város (mint például Szolnok vagy Szombathely) lakossági energiafogyasztásának felel meg.

A tervezésnél különös figyelmet fordítottak a környezetvédelmi szempontokra, ezeknek jegyében például a betáplált IT-energiára fordított hűtési energia jelentősen csökken – egyebek között a hideg téli időjárást felhasználó szabad hűtési rendszerek beállításával. Emellett az EU 4-es szabványoknak megfelelő generátorok, a minden eddiginél hatékonyabb UPS-ek, valamint a működés zajterhelését védő kürtők mind hasonló célokat szolgálnak. Az ügyfelek számára teljesen leállás-mentes karbantartást biztosítanak, s a kibővített létesítmény egészét a legmodernebb automatizált biztonsági és felügyeleti rendszerrel látják el.

Azóta történt

Előzmények