Tengerre az adatközpontokkal!

Érdekes, az adattároló-központok fizikai struktúráját új alapokra helyező kezdeményezéssel állt elő a minap egy nemrég alapított kaliforniai IT-vállalkozás, az International Data Security (IDS). A cég egy teherhajókból álló flotta felállítását tervezi, az állóhajók rakterébe működő szervereket telepítve. A hajók az adatközpontszerverek mellett a tervek szerint irodáknak, kisebb-nagyobb tárgyalóknak és kantinnak is helyet adnának, azaz akár egy komplett, vízen úszó céges főhadiszállás is kiépíthető lenne rajtuk, mindössze néhány hónap alatt.

Az IDS jó példát mutatva éppen egy ilyen hajón építi fel saját központját, mely a tervek szerint áprilisban nyitna meg a San Franciscó-i 50-es mólónál horgonyozva. Ez lesz a cég első ilyen célra üzembe állított létesítménye, melyet hónapokon belül követnek testvérei – közülük a tervek szerint 22 horgonyozna Észak-Amerika partjainál, további 50 pedig a világ különböző kikötővárosaiban. A flotta leselejtezett, felújított teherhajókból áll majd, melyek egyenként nagyjából 18 500 négyzetméternyi hasznos alapterületet kínálnak a szerverek és a kiszolgálókörnyezet számára.

Az adatközpontok hajókra telepítése az IDS szerint két kézenfekvő előnnyel jár: egyrészt nagyjából 30-40 százaléknyi energia spórolható csak azzal, hogy a hűtést tengervízzel oldják meg, másrészt kimaradás esetén a hajó generátorai besegíthetnek az áramellátásban is. Egyes számítások alapján egy ilyen, üzemanyaggal feltöltött állóhajó generátorai körülbelül egy hónapig képesek áram alatt tartani a fedélzeten működő berendezéseket, ami katasztrófák és egyéb, elhúzódó krízisek esetén is stabil üzemet ígér.

Azóta történt

Előzmények