E-mail a jövőbe

A sci-fikben olvashattunk, láthattunk olyat, hogy az emlékeitől megfosztott főhős – előre látva, hogy az emlékezetét ki fogják törölni – jövőbeli önmagának ír levelet, hogy elmesélje mindazt, ami addig történt vele, vagy hogy egyszerűen csak a múltból, akár több évtizeddel, évszázaddal korábban feladott levelet kap. Ha ilyen időtávlatban nem is, öt évre előre küldhetünk mi is levelet a jövőbe egy most indult új szolgáltatás segítségével. A hollandok által gründolt L8R.nu egy online levezőrendszer, amely annyival tud többet a freemailnél és társainál, hogy az e-maileket nem azonnal kézbesíti (igaz, ez a többi rendszernél is előfordul, de ott ez hiba, míg itt szolgáltatás), hanem az általunk beállított időpontban.

Az oldalt – bár alapvetően fizetős – bárki kipróbálhatja ingyen is, de amíg nem fizetünk, legfeljebb három levelet tárazhatunk be elküldésre, és azok is csak melléklet nélküli, egyszerű szöveges üzenetek lehetnek. Az előfizetőknek több jár: többek között HTML-formátumú levél, melléklet és soha le nem járó postafiók. Tíz jövőbeli e-mailért 2 amerikai dollárt, 1000-ért pedig 25 dollárt kell fizetni.

Az ötletgazdák adnak is néhány földhözragadt tippet, hogy mire érdemes használni a jövőben kézbesített leveleket. Például öt évre előre betárazhatjuk a születésnapi jókívánságainkat (már ha vagyunk olyan váteszek, hogy meg tudjuk jósolni, kivel leszünk jóban ennyi év múlva), vagy azzal nyűgözhetjük le a főnökünket, hogy e-mailt küldünk az éjszaka közepén, majd másnap reggel az elsők között érkezünk az irodába.

Azóta történt

Előzmények