Egy egyszerű és tetszetős képernyőrögzítő eszköz: a Jing


A TechSmith egyik új, még béta-verziójú fejlesztése szellemesen és könnyen oldja meg a screenshotok és – főképp – a screencastok készítését. A Jing nevű alkalmazás lehetővé teszi a hangrögzítést is, emellett a megosztásra is mód van. Habár több hasonló program is elérhető, a Jingnek nagy esélye van a népszerűségre, mivel roppant könnyű kezelni, tetszetős a felület, és természetesen ingyenes.

Screenshotok készítése eddig sem okozott problémát sem a Mac, sem a Windows esetében, egy gombnyomásra megtörténik. A Jing annyival tud többet, hogy a lefényképezett képernyőt azonnal szerkeszthetjük: nyilakat helyezhetünk el, kereteket rajzolhatunk, kiemelhetünk bizonyos részeket, szöveget írhatunk bele. S mivel a legtöbb screenshotot egy bemutató kedvéért készítik, ez roppant hasznos eszköz.

A Jing a háttérben fut a gépen, egy apró jelzés mutatja a jelenlétét, amelyet a képernyő valamelyik szélére helyezhetünk el. Ha fölévisszük az egeret, akkor előugrik a Capture menüpont, erre kattintva pedig – miután egy ráccsal kiválasztottuk a lefényképezendő területet – rögzítés típusát adhatjuk meg: kép vagy videó.


Ha a videót választjuk, tehát screencastot akarunk, akkor elindul a rögzítés, s fel tudunk venni egy folyamatot, mindent ami a képernyőn történik, s ehhez mikrofonnal hangot is lehet adni.



A kész képet vagy videót el lehet menteni – ha nem tetszik, egyszerűen rá kell kattintani a Cancel gombra, illetve, ha van azonosítója a felhasználónak, akkor meg is lehet osztani.

Előzmények