Egy jelszó nem jelszó

Mivel amúgy is rengeteg kódot kell fejben tartanunk, sokan használjuk ugyanazt a jelszót a különféle internetes oldalakon, pedig ez olyan, mintha egy kulcs nyitná a lakásunkat, az autónkat és a páncélszekrényt a nappaliban. Az univerzális jelszó az internetes bűnözők álma – figyelmeztetnek biztonsági szakértők egy friss felmérés eredményeit kommentálva. Az Accenture által készített, nem reprezentatív kutatás szerint az amerikai és brit internetezők közel fele mindenhol ugyanazt a passwordöt gépeli be, pedig a megkérdezettek 88 százaléka azt gondolja, hogy a felhasználó felelőtlensége, meggondolatlansága miatt tudnak a csalók privát adatokat lopni, azokkal visszaélni.

A szakértők szerint az eredmények azt mutatják, hogy a netezők hajlamosak alábecsülni a szervezett internetes bűnözés veszélyét, pedig a lopott adatoknak virágzó piaca van. „Nagy a zavar a fejekben, sokan gondolják azt, hogy nincs itt gond, és dugják a fejüket a homokba, »Tőlem még nem lopták el az adataimat, és nem is ismerek olyat, akitől igen. Tehát ez nem is történhet meg«, gondolják az emberek” – idézi a ma publikálandó jelentést ismertető AP Robert Dysont, az Accenture biztonsági vezetőjét.

Sokan azért használják mindenütt ugyanazt a kódot, hogy ne felejtsék el – erre mutat, hogy a britek 70, az amerikaik 49 százaléka nem jegyzi fel a jelszavát emlékeztetőül. A megkérdezetteknek mindössze 7 százaléka mondta azt, hogy gyakran változtatja a jelszavát, vagy jelszókezelő programot, esetleg ujjlenyomat-olvasót is használ.

A felmérés során olyan felhasználókat kérdeztek meg, akik otthon is használnak számítógépet, széles sávú hozzáféréssel rendelkeznek, és legalább heti két alkalommal interneteznek (az e-mailezésen felül). A résztvevőket véletlenszerűen választották ki, és telefonon keresték meg őket. Az átlagéletkor 46 év volt.

Azóta történt

Előzmények