24 ezer jelszót csórtak el a hackerek

Hackerek feltörték a svéd IT-szakemberek szövetségének szerverét, s csütörtökön az interneten is közzétették a több mint 24 ezer e-mailes postafiók azonosítóját és jelszavát, köztük a helyi Microsoft korábbi biztonsági főnökének, a svédországi Symantec egyik biztonsági szakértőjének és Svédország legnagyobb bankja igazgatójának adatait is – adja hírül a Computerworld.

A szövetségnél elismerték a behatolást, de azt nem tudják egyelőre megmondani, mennyi ideig tartózkodtak a behatolók a rendszerben, a vizsgálat még folyik.

Az érintett IT-hírességek elmondták, hogy először fordult elő velük ilyesmi, de nagy kárt nem okoz a jelszólopás, mivel csak itt használták ezeket. Érdekes, hogy a nyilvánvalóan provokatív céllal végrehajtott támadás egyik áldozata Ingemar Borelius, annak a Nordea banknak az igazgatója, mely intézményből crackerek egy trójai program segítségével tavaly körülbelül egymillió eurónyi svéd koronát emeltek el. Borelius azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy neki fogalma se volt róla, hogy van e-mail fiókja a szövetségnél.

A jelszavak titkosítva voltak, s az interneten való megjelenés után kezdődött meg a „közös munka”, melynek következtében néhány óra múlva megjelentek a megfejtések is.

Azóta történt

Előzmények