Egy pornókirály működteti a fiatalok közösségi oldalát

A szülők és az internetes biztonsági szakértők manapság mind nagyobb mértékben aggódnak az interneten chatelő gyerekek veszélyeztetettsége miatt, különösen az olyan oldalak esetében, mint a 600 ezer regisztrált felhasználót számláló Stickam, mely 14 évnél idősebb felhasználói számára ellenőrizetlen, szűretlen videóchatelést és képek, filmek feltöltését is lehetővé teszi. Ezek az aggodalmak csak növekedni fognak, ha bebizonyosodik, hogy az oldal tulajdonosa szoros kapcsolatban áll a pornóiparral – adta hírül az International Herald Tribune.

A Stickam saját adatai szerint a vállalkozás az AVC (Advanced Video Communications) nevű Los Angeles-i cég birtokában van, akik videokonferencia- és e-kereskedelmi szolgáltatásokat kínálnak Japánban és más ázsiai országokban.

Ám a legfrissebb információk szerint – melyeket Alex Becker, a Stickam korábbi alelnöke tárt a nyilvánosság elé szóban és írásban – az AVC vezetője és tulajdonosa Vataru Takahasi japán üzletember, aki a webkamerás élő szexshow-kat kínáló hatalmas DTI Services tulajdonosa és irányítója. Becker állítása szerint mindkét szolgáltatást (a Stickamet és a DTI-t) ugyanazok az alkalmazottak, ugyanazokban a hivatalokban, ugyanazokon a gépeken szervezik és irányítják.

Becker négy hónapja hagyta ott a Stickamet, mivel – állítása szerint – a vállalat többszöri sürgetésére sem tett meg mindent a fiatalkorú felhasználók biztonsága érdekében. Többek között azt állítja, hogy tanúja volt annak, amikor a vállalat alkalmazottai ezerszámra törölték elolvasás nélkül az ügyfélszolgálatra érkezett panaszos e-maileket. Becker, mint elmondta, többször kívánta elérni azt is, hogy ne azok menedzseljék a Stickamet, akik a felnőttek szexcsatornáit, mivel nem értik és nem értenek hozzá, hogy meg kell védeni a „szexuális ragadozóktól” a fiatalokat.

Az International Herald Tribune által megkérdezett, Scott Flacks, a Stickam alelnöke Becker minden állítását cáfolta. Állítása szerint cége a legmesszebbmenőkig figyel ezekre a veszélyekre, és minden panaszos levelet kivizsgálnak: „A Stickam és a biztonság szinonimák” – jelentette ki. Becker szerinte csak azért vádaskodik, mert bosszút akar állni a cégen, mivel munkaszerződése feltételeiben nem tudtak megállapodni – azt Becker is elismerte, hogy szerzői jogi viták miatt ő sosem írt alá szerződést munkáltatójával. Flacks elmondta, hogy a Takahasi által birtokolt AVC négy független divízióból áll, s ebben semmi különleges nincs, hiszen a Walt Disney tulajdonában lévő Touchstone Pictures is gyárt felnőtteknek szóló filmeket, műsorokat.

Azt azért el lehet mondani, hogy a Stickam szolgáltatása olyan terepet nyújt az élő videó következtében, ami legalábbis elgondolkodtató. A szolgáltatás kilistázza a bekapcsolt videokamerákat, s az online lévő fiatalok jó részét nem épp a gátlásossága jellemzi, például a ráérő tini lányok némelyike kérésre vetkőzik a kamerák előtt, éjszakára az ágyukra állítják a kamerát stb. A rendszerbe történő regisztráció végtelenül egyszerű, mert bár megkérdezi a szoftver, hogy elmúltál-e már 14, ezt nem tudja ellenőrizni, s nem is teszi meg.

A Stickam egyébként neves és tekintélyes támogatókat mutathat fel, például a Lionsgate, a Warner Brothers Records vagy a Los Angeles-i filmfesztivál is partner, s Ron Paul, texasi republikánus elnökjelölt is válaszolt az oldalon a fiatalok kérdéseire – ám egyikük sem tudta, hogy Takahasi áll a vállalkozás mögött, ahogy, állítása szerint, Becker sem, amikor márciusban belépett a céghez.

A kilépett alelnök elmondta, hogy az egész háttér akkor tárult fel előtte, amikor Mr. T. – ahogy Takahasit emlegetik a vállalatnál – elhívta egy vacsorára, s ott kiderült számára, hogy a vállalt vagyonát jelentős részben a pornóiparhoz kapcsolódó vállalkozások és ingatlanok teszik ki: „… nem a videokonferencia-szolgáltatásból származik a vagyon…”, hanem a pornografikus streamvideo biztosításából. Takahasi állítólag azt is elmondta neki, hogy azért az Egyesült Államokban van a vállalat székhelye, mert az amerikainál szigorúbb japán törvények otthon nem tennék lehetővé a működést.

Azóta történt

Előzmények