Esélyt ad a Linuxnak a Vista


Jonathan Oxer

A Vista megjelenésével komoly lehetőség nyílik a Linux-disztribútorok előtt a vállalati desktop meghódítására – állítja a Linux Australia nonprofit szervezet elnöke. Jonathan Oxer a ma kezdődött Linux.conf.au konferencián beszélt arról a ZDNet újságírójának, hogy a magas átállási költségek miatt a cégek számára most valóban elgondolkodtató alternatívaként merül fel a nyílt forrású rendszerekre való áttérés.

Oxer szerint a Microsoft operációs rendszerének új szolgáltatásai, a részben új felület miatt a dolgozók továbbképzése elengedhetetlenné válik, és akkor már miért ne lépnék meg a rendszeradminisztrátorok a Linuxhoz vezető nagy lépést? „Adott lesz a lehetőség. Megszakad a folytonosság azzal, hogy az embereknek meg kell ismernie az új interfészt és meg kell tanulniuk dolgozni az új rendszerrel, mielőtt egy korábbi Windowsról a Vistára váltanak. Éppen ilyen törést jelentene valamelyik Linuxra áttérni. Ezért valószínű, hogy sok vállalat veszi fontolóra a következő frissítési ciklusban a linuxos platformot is” – magyarázta az internetes informatikai szaklapnak. Oxer szerint az elkövetkező egy-másfél év éppen ezért rendkívül fontos lesz a nyílt forrású operációs rendszer céges térnyerése szempontjából.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg másfél évvel ezelőtt a Novell akkori, időközben menesztett vezérigazgatója, Jack Messman is. Szerinte a Microsoft új operációs rendszerének bevezetése többe kerül majd a vállalatoknak, mint egy linuxos fordulat. Ám nem csak az alacsonyabb költségek, hanem a célratörőbb szolgáltatások is a Linux felé billenthetik a mérleg nyelvét. A redmondi Office például – érvelt akkor Messman – számos olyan funkciót kínál, melyek elterelik a dolgozók figyelmét és így csökkentik a termelékenységet, a Novell asztali Linux esetében tehát a kevesebb valójában több.

Azóta történt

Előzmények