Feltámad a Netscape?

Készül és egy-két hónapon belül meg is jelenhet a hajdan szebb napokat látott Netscape 9-es verziója, amely a Firefox 2.0 motorjára épül majd – derül ki a böngésző hivatalos blogján megjelent bejegyzésekből. Akárcsak a 2005 májusában kiadott 8-as, az új verzió is szimpla böngésző lesz – e-mail kliens vagy weblapszerkesztő nélkül –, ám attól eltérően megjelenik Windowsra, Linuxra és Mac OS X-re is.

A bejelentés azért is érdemel figyelmet, mert az új változatot az AOL Netscape részlege ismét maga fejleszti, saját programozókkal, ami arra mutat, hogy a vállalat lát fantáziát a böngészőben. Mindezt azok után, hogy 2003 nyarán gyakorlatilag felszámolta a szoftverért felelős részleget, és ezzel egy időben beszüntette napi együttműködését a Netscape által 1998-ban elindított Mozilla projekttel is. A böngésző 8-as változatát már megbízás alapján egy kanadai cég, a Mercurial Communications készítette el. E kiadást követően azonban – mint most kiderült – ismét saját fejlesztőket toboroztak a munkára, amelynek gyümölcse a várhatóan rövidesen megjelenő Netscape 9 lesz.

A böngésző (amellett, hogy a Firefox 2 szolgáltatásait biztosítja) több kiterjesztést – ilyen a netscape-es levelek érkezésére figyelmeztető sitemail notifier – és egy felhasználóbarát ftp-böngészőt is tartalmaz majd alapértelmezés szerint. A szoftver további funkcióiról a hírmorzsákat fokozatosan csepegtetik majd a fejlesztők.

A Netscape az 1990-es évek közepén uralta a böngészőpiacot, mára azonban teljesen háttérbe szorult az Internet Explorer és a Firefox mellett, piaci részesedése kevesebb mint 1 százalék.

Azóta történt

Előzmények