Fényes jövő előtt állnak a netbookok

A ma igen népszerű netbookokból az év végéig több mint nyolcmillió talál majd gazdára világszerte – prognosztizálja a tajvani Market Intelligence Center (MIC). Az elemzők jóslata szerint a következő években a piac gyors növekedése várható, és 2009-re az eladott minilaptopok száma 18,3 millió darabra nő.

Amint az ma már ismert, a netbook kategóriába azok a hordozható számítógépek tartoznak, amelyek könnyűek – súlyuk jellemzően egy kilogramm körül van –, energiatakarékos alkatrészeiknek köszönhetően egy akkumulátortöltéssel hosszú ideig használhatók, és képesek vezeték nélküli kapcsolaton keresztül csatlakozni az internetre. Az általában 8,9–10 col átmérőjű kijelzővel rendelkező gépek ára jóval a hagyományos notebookok ára alatt van, jellemzően 200 és 600 dollár közötti összeget kell leszurkolni értük.

A közeljövőben valószínűleg robbanásszerűen elterjedő minilaptopok hazája az ázsiai szigetország. Elsőként a tajvani székhelyű Asus jelent meg a piacon az Eee PC-vel, de azóta több jelentős tajvani székhelyű riválisa is előállt saját netbookjával: az Acer az Aspire One-nal, az MSI a Winddel a Gigabyte pedig az M912-vel.

Habár az elemzőcégek jóslatai meglehetősen fényesnek látják az internetezésre optimalizált hordozható számítógépek jövőjét, a vállalatok még a MIC előrejelzéseinél is nagyobb számokat vizionálnak. Az Acer például úgy számol, hogy az Aspire One-ból 2009-ben akár 20 milliót is eladhatnak majd, de az Asustek elnök-vezérigazgatója is 10 millió Eee PC értékesítését tervezi jövőre.

Azóta történt

Előzmények