Hamarosan befejeződik a Firefox 2.0 támogatása

A 2008-as év végén „nyugdíjba megy” a Firefox 2.0, de a Mozilla addig is törődik a böngészővel. Mike Beltzner, a Firefox igazgatója elmondta, hogy konzultációba kezdtek a fejlesztői közösséggel a támogatás megszüntetésének pontos dátumának megállapításáról. Ha minden a tervek szerint megy, a 2.0.0.19 lesz az utolsó kiadás; jelenleg a 2.0.0.17 a legfrissebb, mely a múlt hónapban jelent meg, és 14 sebezhetőséget javított – a cég egyébként a korábbi verziójú böngészőket az új megjelenése után 6 hónapig támogatja. A Firefox 3.0 június közepén jelent meg, nem sokkal később pedig a Mozilla bejelentette: a 2-es verzió támogatása év végével megszűnik. Beltzner megerősítette, hogy a Firefox 2-t még 2008 végéig figyelemmel kísérik.

Egy fejlesztői fórumon megkérdezték az igazgatót, hogy hogyan érinti a Firefox 2 nyugdíjazása a többi terméket, például a Thunderbirdöt, a SeaMonkey-t vagy a Caminót, amelyek ugyanazt a Gecko 1.8.1-es verziójú motort használják. A válasz Simon Paquet-től érkezett: „A jelenlegi terveink szerint a Thunderbird 3 a Gecko 1.8 kivonása után 3–4 hónappal jelenik meg, amikor a Thunderbird 2 még stabil kiadásnak számít.” Jelenleg a Thunderbird menetrendjében semmi nincs november 18 után – akkorra tervezik a Beta 1 kódjának lezárását.

Beltzner is sietett megnyugtatni a fejlesztőket: „A Firefox 2.0 támogatásának befejezése nem jelenti azt, hogy nem használható többé a Gecko, csak annyit, hogy aktívan nem foglalkozunk majd az 1.8-as verzió karbantartásával. Miután abbahagytuk az 1.5-ös Firefox támogatását, a Mozilla alkalmazásában lévő fejlesztőknek válaszolniuk kellett a Thunderbird csapat hibajavítási kérelmeire.”

Azóta történt

Előzmények