Belekerült a pornó mód az új Firefoxba

Belekerült a Firefox 3.1 tesztverziójába a privát böngészés funkció, közismertebb nevén pornó mód, mely a Mozilla böngészőjében „Private Browsing” néven érhető el. „A Private Browsing biztosítja, hogy a felhasználó böngészési tevékenységének ne maradjon nyoma a számítógépen. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a Private Browsing nem biztosít anonimitást a weboldalak vagy az internetszolgáltató felé, és nem véd meg például az olyan kémprogramoktól sem, melyek kifinomult technikákkal követik nyomon a felhasználó internetes aktivitását. A Private Browsing csak arra biztosíték, hogy a Firefox nem tárol semmilyen olyan adatot, mely alapján a felhasználó online tevékenysége lenyomozható lenne” – írja a fejleményről beszámoló blogjában Ehsan Akhgari fejlesztő.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a böngésző a privát módban beérkező cookie-kat eldobja, a látogatott oldalakat nem menti el a böngészési előzményekbe, nem ajánlja fel a jelszavak és keresőkifejezések automatikus beírását vagy mentését, továbbá törli az ideiglenes fájlokat és a letöltéseket a letöltéskezelő listájáról. A funkció az Eszközök menü „Private Browsing” pontjára kattintva aktiválható (mely a „Személyes adatok törlése” fölé kerül). Ilyenkor a böngésző előbb rákérdez, hogy akarjuk-e menteni a megnyitott ablakokat és lapokat, majd elindítja a privát sessiont, amely akár alapértelmezetté is tehető az about:config browser.privatebrowsing.autostart értékének átállításával.

A privát böngészést egyébként már a Firefox 3.0-ba is szerették volna beépíteni, de a fejlesztés során folyamatosan módosított prioritási listáról végül ez is lekerült, így kimaradt a júniusban megjelent verzióból. Most – és ebből a fejlesztők sem csinálnak titkot – elsősorban a Google Chrome kiadása miatt vált ismét fontossá. A funkciót a közönség a Firefox 3.1 második bétájában próbálhatja ki először – ez a verzió az ütemterv szerint november közepén jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények