Ha hallgathatjuk, ingyen telefonálhatsz

Az internetalapú telefonálás a hagyományos, vezetékes telefonnál bevált üzleti modellre épül azzal a különbséggel, hogy a hálózaton belüli, azaz az azonos klienst használó ügyfelek közötti beszélgetések ingyenesek. A vezetékes és mobilhívásokért – a többnyire rövid ügyfélcsalogató akcióktól eltekintve – minden esetben fizetni kell. Egy bizarr ötlettel előálló amerikai vállalkozás szerint ennek nem kell feltétlenül így lennie.

A Puddingmedia az interneten más területeken működő, reklámokból finanszírozott szolgáltatásként képzeli el a Voice over IP-t. A fiatal cég egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely a hívásokat „lehallgatja”, és az elhangzottakkal kapcsolatos hirdetéseket jelenít meg a felek számítógépein. Ugyanezt a módszert használja például a Google a Gmail ingyenes online levelező esetében. Ha például a felek arról beszélnek, hogy elmennének vacsorázni este, a program a helyi éttermek reklámjait dobja fel.

Már amikor működik. A szoftver béta-változata ugyanis még nem teljesen megbízható, ami nem is csoda annak tükrében, hogy a számítógépes beszédfelismerés ma még gyerekcipőben jár. A megoldásról hírt adó AP tudósítójának tapasztalati szerint az éttermek és például a számítógépek esetében még releváns reklámokat jelenített meg, de valamiért folyamatosan próbálta rábeszélni a hívót arra, hogy változtasson állást, és folytassa szociális munkásként. „Néha hülyeségek bukkannak fel, de ez tulajdonképpen csak feldobja a beszélgetést; jópofa” – kommentálta a hibákat Ariel Maislos, a Puddingmedia vezérigazgatója a panaszkodó riporternek.

A szolgáltatás nyilvános tesztelését ma kezdik meg a vállalkozás honlapján. Az érdeklődők innen kiindulva ingyen hívhatnak egyesült államokbeli és kanadai számokat úgy, hogy azokat a böngészőbe gépelik be. Itt jelennek meg a hirdetések is.

A Puddingmedia azonban nem akar a Skype-hoz hasonló, már befutott VoIP-cégekkel konkurálni: a szoftvert éppen az ilyen vállalatoknak tervezik eladni. Többekkel tárgyalnak is, de megállapodások egyelőre nem születtek. Noha a beszédfelismerést nem a felhasználók számítógépei, hanem a cég szerverei végzik, a hívásokat nem rögzítik – igyekszik megnyugtatni a hívások lehallgatása miatt aggódókat Maislos, aki, ha az interneten beválik, mobiltelefonokra is kiterjesztené az üzleti modellt.

Azóta történt

Előzmények