Halló! Elloptuk a Halo 3-at!

A hollywoodi kasszasikereket megszégyenítő rajtja volt a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára fejlesztett Halo 3 című játéknak, amely a két héttel ezelőtti világpremiert követő 24 órában csak az Egyesült Államokban 170 millió dollár árbevételt termelt. Ám nem minden rajongó tudott várni a hivatalos bemutató napjáig. Legalábbis ezt látszik bizonyítani egy a YouTube-on publikált felvétel, amely azt dokumentálja, amint három magyar fiatal betör egy raktárépületbe, hogy megszerezze a játék egy példányát. A zenével kísért, ügyesen megvágott felvétel szeptember 21-én készült, négy nappal a Halo 3 forgalmazásának megkezdése előtt, és egy nappal később töltötték fel a videomegosztó oldalra.

Gyorsan bejárta a hazai és a nemzetközi online játékmagazinok hírrovatait. Az anyagot kommentálók között volt, aki gratulált az ügyes betörőknek; volt, aki a magyar gamereket vagy általában a magyarokat szidta; és voltak – nem kevesen –, akik hamisítványnak vagy a Microsoft vírusmarketing-trükkjének tartották a videót.

Vírusmarketingről azonban szó sincs, és a Microsoftnak a felvételhez semmi köze nincsen – árulta el lapunknak az Xbox 360 játékkonzol hazai PR-tevékenységéért felelős ügynökség, a Comprad Kft. illetékes tanácsadója. Tóth Gábor szerint a videó nagy valószínűséggel nem valódi betörést örökít meg, csupán poén, ál-dokumentumvideó. Ezt valószínűsíti – mondja –, hogy Magyarországra a Halo 3 csak szeptember 24-én érkezett meg, három nappal a felvétel rögzítése után, és a három disztribútor egyike sem jelezte, hogy a raktárait feltörték volna. A videón egyébként semmi sem bizonyítja, hogy a fiatalok valóban megszerezték a játékot, hiszen az utolsó másodpercekben bemutatott játékmenet akár a program előző verziójából is származhat, a felvillantott lemezborító pedig az internetről már jó ideje letölthető volt – teszi hozzá.

A rendőrség ettől függetlenül ilyen esetekben, amikor feltételezhetően bűncselekményt bemutató felvételt talál az interneten – vagy bármilyen más adathordozón ilyen birtokába jut –, mindenképpen vizsgálatot kezdeményez. A betörés is hivatalból üldözendő bűncselekmény – mondja el lapunknak a felvétel kapcsán Gazdag Tibor alezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztályának vezetője. De büntetőeljárást a hatóság csak akkor indít, ha meglapozottnak találja a bűncselekmény gyanúját. Ha a gyanú pusztán a felvétel alapján valamilyen oknál fogva nem igazolható, lehetőség van feljelentéskiegészítésre, amikor a rendőrök további források bevonásával próbálnak meg újabb bizonyítékokat felkutatni – például kideríteni, hogy volt-e raktárbetörés az adott időszakban. De ha a Microsoft azt állítja, hogy a videó rögzítésének idején a termék még nem érkezett meg Magyarországra, feltételezhető, hogy tényleg egy megrendezett felvételről, ugratásról van szó.

De csak feltételezhető, mert a betörés történhetett akár külföldön is – ecseteli Gazdag, hogy a gyanú megállapítása mennyire nem egyszerű procedúra. A magyar rendőrségnek ilyenkor csak abban az esetben van illetékessége, ha azt magyarok követték el. Ha magyar anyanyelvű, de külföldi – például szlovák – állampolgárok hajtották végre a raktárfeltörést, az itthoni hatóság csak a legfőbb ügyész rendelkezésére kezdhet nyomozásba.

Azóta történt

Előzmények