IBM-tárolón a Démász-ügyfelek

Az IBM Magyarországi Kft. TotalStorage DS8000 tárolóra költöztette át a dél-magyarországi régióban 750 ezer közületi és lakossági fogyasztót kiszolgáló áramszolgáltató, a Démász Nyrt. teljes ügyféladatbázisát. A francia EDF csoporthoz tartozó Démász a 90-es évek eleje óta használ IBM szervereket, amelyekhez 2000-ben – az informatikai katasztrófaelhárítási folyamat bevezetését követően – további IBM tárolórendszereket telepített. Mivel ezek azóta hibamentesen üzemeltek, az áramszolgáltató a mostani beruházáshoz is ennek a termékcsaládnak egy fejlettebb tagját választotta.

A magyar áramszolgáltatási piac két évvel ezelőtti megnyitása óta a nem lakossági fogyasztók szabadon eldönthetik, hogy melyik szolgáltatótól vásárolnak villamos energiát. A teljes piacnyitás 2007. július 1-én fog megvalósulni. Az új rendszer sajtóbemutatóján Móczár Zoltán, a Démász IT-üzemeltetési vezetője elmondta, hogy a szabályozás olyan versenyhelyzetet teremtett, amelyben az áramszolgáltatók által nyújtott kondíciók mellett a szolgáltatási színvonal fogja eldönteni, hogy a fogyasztók kivel kötnek szerződést. „Ekkor döntöttünk az SAP közműszolgáltatók számára kifejlesztett ISU (Industrial Solution Utility) moduljának bevezetése mellett, amely az addiginál nagyobb kapacitású és rendelkezésre állású hardver telepítését tette szükségessé. A folyamatos ügyfélkiszolgálás és a zavartalan ügymenet biztosítása érdekében a heti 7*24 órás, 99,5 százalékos rendelkezésre álláson túl egy földrajzilag különálló helyszínen tükröztük kritikus rendszereinket” – mondta Móczár.

Mivel a számlázással kapcsolatos adatmennyiség évi 1-2 terabyte-tal bővül, egy jól skálázható rendszerre volt szükség. Az IBM TotalStorage DS8000 192 terabyte-ig méretezhető, így várhatóan hosszú távon képes lesz kiszolgálni az igényeket. „A folyamatosan növekvő adatmennyiség hatékony kezeléséről IBM Power5 processzorra épülő tárolórendszereink teljesítménye és virtualizációs képessége, a logikai partíciók kialakítását lehetővé tevő IBM Virtualization Engine gondoskodik. A DS8000-es a termékcsalád korábbi legfejlettebb modelljéhez, az IBM TotalStorage Enterprise Storage Server (ESS) Model 800-hoz képest hatszor gyorsabb adatelérést biztosít” – vázolta a hardver képességeit Vas István, az IBM Magyarország középvállalati megoldásokért felelős értékesítési vezetője.


IBM 3494 szalagos tároló a Démász géptermében

A 2005 elején indított és 2006 márciusára befejezett projekt során a TotalStorage DS8000 tárolórendszert az InterComputer Rt., az IBM egyik legnagyobb hazai partnere szállította le, és részt vett az adattisztítás, a migráció folyamatában is. Az SAP ISU bevezetését a HP Magyarország végezte IBM eServer pSeries kiszolgálókon. Az IBM TotalStorage DS8000 installálását és testre szabását az IBM mainzi központja távolról, széles sávú internetkapcsolaton keresztül támogatta.

A Démásznál üzembe állított rendszert az IBM váci egysége gyártotta. A világon kizárólag ebben az üzemben készülnek a vállalat csúcskategóriás adattároló-rendszerei – így a TotalStorage DS6000 és DS8000, valamint az ESS sorozat –, melyet a cég az ország egyik jelentős exportőreként innen szállít a külföldi megrendelőkhöz is.

Azóta történt

Előzmények