Intel: nem értjük, miért cirkuszol az AMD és az NVIDIA

Nem igazak a konkurencia vádjai, az Intel ezúttal is a szabvány 2.0-s változatának fejlesztési és licencelési stratégiáját követi az USB 3.0-re történő átállás során – írja egy céges blogban Nick Knupffer, az Intel egyik szóvivője. A vállalatot még a múlt héten vádolta meg közösen az AMD és az NVIDIA azzal, hogy nem adja ki az új kommunikációs szabványhoz tervezett vezérlőchip specifikációit a konkurenseknek.

A két cég álláspontja szerint az Intel azért nem juttatja el hozzájuk az USB 3.0-kompatibilis chipek fejlesztéséhez elengedhetetlenül szükséges dokumentációkat, hogy ezzel versenyelőnybe kerüljön, azaz előbb dobhasson piacra a jelenlegi szabványnál tízszer gyorsabb USB-adatkommunikációt ígérő áramköröket. Az AMD és az NVIDIA ezért a héten kilátásba helyezte, hogy saját vezérlőspecifikációt fejleszt – ha tényleg tartja magát ehhez a két vállalat, könnyen megismétlődhet az USB 1.x szabvány bevezetésénél tapasztalt állapot. Akkor az Intel saját vezérlője (Universal Host Controller Interface - UHCI) küzdött a Compaq, a Microsoft és a National Semiconductor rendszerével (Open Host Controller Interface - OHCI). A két egymástól eltérő megoldás komoly többletmunkát adott a szoftver- és hardverfejlesztőknek, akiknek a teljes kompatibilitás érdekében mindkét rendszerhez hozzá kellett igazítaniuk a termékeiket.

Az Intel most mindenesetre teljesen értetlenül áll a két rivális éles kirohanása előtt, legalábbis ez derül ki Knupffer blogjából, aki elsőként azt a tévhitet, félreértést igyekszik eloszlatni, hogy az Intel fejlesztené a valamikor a jövő év során debütáló USB 3.0 szabványt. Az Intel – így Knupffer – a vezérlőáramkör alapjait tervezi csupán, ami egyfajta útmutatást ad más gyártóknak az USB 3.0-kompatibilis lapkák készítéséhez. Magát a szabványt ezúttal is nonprofit USB Implementers Forum jegyzi, melynek számos nagyvállalat mellet tagja az Intel, de nem tagja sem az AMD, sem az NVIDIA. A gyártó képviselője szerint semmi logika nem lenne abban, hogy az Intel visszatartsa bármelyik piaci szereplőtől ezt a technológiai leírást, hiszen éppen azért ölt hatalmas összegeket és munkaórát a fejlesztésbe, hogy az új szabvány minél előbb és minél szélesebb körben elterjedhessen.

Az AMD és az NVIDIA (akárcsak a többi piaci szereplő) így még a második félévben meg fogja kapni az USB 3.0-kompatibilis lapkák előállításához szükséges specifikációkat, méghozzá ingyen és bérmentve – ahogy eddig is, az USB 2.0 szabvány esetében. A fejlesztés azonban még nem ért véget, mindössze ez az oka annak, hogy a dokumentációkat nem tették eddig hozzáférhetővé – magyarázza az Intel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Rászálltak az Intelre

    A hatóságok a világ minden táján vizsgálják a processzorgyártó értékesítési gyakorlatát. Amerikában már három fronton folyik a harc.