Szabadalomfelvásárló szövetkezetet szerveztek az IT-ipar óriásai

Az IT-ipar több nagyágyúja összefogott, hogy a jövőben az igen sok energiát, időt és pénzt felemésztő szabadalmi perek egy részét előre kivédjék, megelőzzék.

A Cisco, a Google, a Hewlett-Packard, a Motorola, a Sun Microsystems, az Ericsson és a Verizon Communications megalakította az Allied Security Trust nevű csoportot, melynek célja az, hogy megvásárolják mindazokat a fontos szabadalmakat, melyekre termékeik gyártásánál szükség van, s ezzel kihúzzák a talajt az olyan, nem technológiai cégek („patent trolls”) lába alól, akik csak azért vesznek meg ilyeneket, hogy azután perelhessék a nagyvállalatokat.

Bár a csoport nyitott, bárki csatlakozhat, de a feltételek nyilvánvalóan csak a nagy cégek számára megfelelőek, mert – bár csak keveset árultak el erről – néhány lap úgy tudja, hogy 250 ezer dollár a belépési díj, s emellett letétbe kell helyezni még további 5 milliót, az első évben pedig minden résztvevő közel félmillió dollárt fizet be a közös kasszába a vásárlások fedezésére.

Ha több tag is érdeklődik egy szabadalom iránt, akkor azt megvásárolják, s a jövőben a licenc lejártáig minden tag használhatja. Ha már nincs rá szükségük, akkor vagy megpróbálják értékesíteni, vagy odaajándékozzák egy közintézménynek, egyetemnek.

A szabadalmakkal kapcsolatos perek egyébként a közelmúltban oly mértékben megszaporodtak, hogy az Egyesült Államokban már dolgoznak egy reformtervezeten, de a folyamat meglehetősen vontatottan zajlik a törvényhozásban, s valószínűleg ezt elégelték meg a nagyvállalatok.

Azóta történt

Előzmények