Vigyázz! A főnököd is megnézi az iWiW-et!

(Infobulvár) Ma már Magyarországon sem megy ritkaságszámba, hogy egy munkaadó az interneten is utánanéz a pályázóknak, hiszen a sokféle közösségi oldal és egyebek (például egy bulin készült kínos fotó valamelyik ingyenes fotómegosztó szájton) rengeteg háttér-információt nyújthatnak a jelentkezőkről. Vagyis az adatok egy helyre (értsd: internet) gyűjtése legálisan, hétköznapi módon is könnyebben ellenőrizhetővé teszi az egyes embereket.

Ez azonban sokakat zavarhat, hiszen „helytelenül” viselkedtek a neten, netán kompromittáló adatokra lehet velük kapcsolatban rábukkanni, így nem meglepő, hogy ma már – legalábbis a nyugati világban – létrejöttek azok a vállalkozások, amelyek az igénylők „internetes múltjának kifehérítésével”, illetve a pozitív arculat megteremtésével foglalkoznak – számol be e tendenciáról az egyébként mérsékelten mérvadónak tartott Telegraph internetes oldala.

Több olyan cég is működik már Nagy-Britanniában, mint például a ReputationDefender, amely havi körülbelül 7000 forintnak megfelelő összegért elvállalja, hogy tiszta hátteret biztosít a szolgáltatásra igényt tartónak. Az előfizetőnek havi jelentést adnak a feltehetően zavaró anyagokról, szövegekről, s javasolnak neki olyan technikákat, amellyel elkerülheti a jövőben a hasonló problémákat. Van olyan cég is – például a Naymz –, amelyik azt ígéri, hogy megoldják: ha az illető nevét beütik egy keresőbe, akkor a számára kedvező találatok jelenjenek meg a lista elején. Ehhez kapcsolódva már működnek olyan fotós szolgáltatások is, amelyek – a jelentések szerint óriási forgalmat lebonyolítva – retusált, szépített fényképeket gyártanak a megrendelők számára, hogy a különböző honlapokon ezek a képek legyenek jelen.

A Telegraph cikke ezek után még tanácsokat is ad a pozitív internetes hírnév kialakításához (írjál blogot, kommentelj sokat, vegyél igénybe egy, a ReputationDefenderhez hasonló szolgáltatást, hogy le tudd takarítani a számodra káros tartalmakat stb.).

Azóta történt

  • Keresztény diktatúra a MySpace-en

    Nyilvánvaló, hogy a krisztusi életet élő Rupert Murdoch kezében futnak össze a szálak. Mindennapi összeesküvés-elméletünk sorozat.

  • Már élesben fut a pénz(éh)es iWiW

    A civil kezdeményezéseknek, nonprofit szervezeteknek és üzleti vállalkozásoknak a jövőben külön kell regisztrálniuk magukat, s ez eltérő jogosítványokat és lehetőségeket ad a számukra.

  • Zyb-vásár: nyolc iWiW-et ért a dán webkettes

    Dán közösségi szájtot vásárolt a Vodafone 31,5 millió euróért. A Zyb egy olyan online felület, ahová bárki elmentheti a mobiljából a kontaktjait, SMS-eit, naptárbejegyzéseit.

  • 2002. április 14.

    WiW.hu néven elindult a legkorábbi magyar közösségi oldalak egyike, a későbbi iWiW őse. Várady Zsolt webfejlesztő – aki később e-Magyarország-díjat kapott munkájáért – márciusban készítette el a tesztváltozatot, mely nevét a Who is who? rövidítéséről kapta.

Előzmények