Zyb-vásár: nyolc iWiW-et ért a dán webkettes

Na, ez sem ma volt, tűnődöm, miközben visszaidézem a iWiW–T-Online frigy ominózus áprilisát – most volt két éve. Április 28-án lett tele vele a net, hogy a rózsaszín vállalat párducként elejtette az itthoni web2-es alapművet, a nagy és szélesvásznú telefonkönyvet; azóta is kezdi vele a valamit.

Pompás egybeesés, egy másik tabon épp a web.archive.org első releváns zybes mentése 2006.04.27-ről. A domént persze jóval korábban regisztrálták, 2000. május elején, azóta bróker adta brókernek, domainsystems a sedónak, parkolt itt-ott, mígnem, egyszer csak...

215 691

Ennyi szerepel az első web.archive-os mentésen a Zybbe átemelt kontaktok számaként – Zybéknél ez a felhasználószámra utaló, azt sejtető publikus mérőszám. Két évre rá ugyanez már 17 milliónál jár. A wikipediás szócikk is mindössze 5 milliót említ, az se ma készült.

A zyb.com egy közösségi oldal, ami a Vodafone belépésével csak még közösségibb lesz, feltehetőleg, de ami fontosabb, mögötte egy eredeti ötlet áll, én legalábbis nem tudok előképről, se nagyon utóképről, egyelőre. Az ötlet annyi, hogy legyen a Zyb egy olyan online felület, ahová bárki, aki két perc alatt regisztrál rá, WAP-on/GPRS-en elmentheti a (SyncML-képes) mobiltelefonjából a kontaktjait, az SMS-eit, a naptárbejegyzéseit (és vissza is mentheti ezeket egy másikra!), valamint, hogy legyen benne tényleg némi közösség, ezek közt a valós kontaktok közt lehetőséget ad a kommunikációra. Voltaképp importálható bele a mobilunkon már létező kapcsolati háló. Ennyi. (tudunk olyan magyar start-upról, aki „nagyvonalúan” megengedi nekünk(..), hogy importáljuk az ő közösségi rendszerébe a wiwes kapcsolati hálónkat, mintha az, bár a valóságban is létezik(..), és ott télleg a miénk, nem egy másik szolgáltató rendszerének a segítségével épült volna ki. Egy pikoszekundumig aggályosnak is tűnt, mintha.)

Vannak a Zyben fent magyarok is, részletes kor szerinti megoszlás is kapható, de ettől most eltekintünk, legutóbb, amikor néztük 1323 júzer vallotta magát magyarnak.

Jópofa Zyb-fícsör, hogy a segítségével több mobilt is szinkronban tarthatunk, adatügyileg.

31 500 000 euró

A Vodafone szerintünk egy jóval tisztább profilú oldalra tett szert, mint a T-Online anno az iWiW-vel, bár akár az is elképzelhető, hogy a messzi-messzi jövőben a T majd zybesíti a WiW-et, miután mondjuk az egyéb alapszolgáltatások gördülékenysége végre kikerül a megoldáspuska állandó célkeresztjéből. Miközben a Zybet alapító három fiatalembert épp pajzson túráztatja a dán sajtó. Nagy siker ez arrafelé.

Jah, Tommy Ahlers Zyb-CEO pedig a szavát adta, hogy a vodafone-osulás után sem kérnek majd pénzt a szolgáltatásért.

Előzmények