Internetes pellengér a nem fizető szülőknek

Nagy-Britanniában a kormányzat azt tervezi, hogy internetes „szégyenfalat” hoznak létre, ahol „megnevezik és megszégyenítik” azokat a szülőket, akik a törvény által előírt tartásdíjat nem fizetik. Kezdeti lépésként levelet küldenek száz olyan, gyerekét egyedül nevelő szülőnek (többségükben anyáknak,) akinek volt párja nem fizeti a gyermektámogatást, s akik esetleg el is tűntek a hatóságok látóköréből, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy a mulasztó neve megjelenhessék egy online adatbázisban. Ha nem tiltakoznak 14 napon belül, akkor az illető adatai felkerülnek az internetes oldalra.

A kormányzat egy intézkedéscsomag részeként vezetné be az új nyilvántartást, mivel az elmúlt 13 évben a helytelen szervezés, a rossz hatékonyságú munka és a nyilvántartások áttekinthetetlensége miatt körülbelül 3,5 milliárd fontra (7 milliárd dollár) növekedett az az összeg, amivel a kötelezettségeiket be nem tartó, fizetésre kötelezett szülők nem fizettek meg.


Egy amerikai példa

A bevezetendő gyakorlat nem egyedülálló, a britek amerikai mintát követnek, ahol négy államban (Washington, Virginia, Mississippi, Illinois) már hasonló „Wanted!”-rendszer működik. A brit kormány még további szigorú intézkedéseket is tervez a gyermekeikkel szemben mulasztók ellen, többek között bevonnák útleveleiket, illetve lakhelyelhagyási tilalmat vezetnének be ellenük. Ha az internetes keresés eredménnyel jár, akkor – a hatóságok ígérete szerint – a keresés költségeit is ráterhelik a delikvens bankszámlájára.

A tervezetet komoly kritikák érték. Az ellenzők először is arra hivatkoztak, hogy ha az adott szülő neve és adatai megjelennek (bár a szervezők azt ígérik, hogy a károsultakról semmilyen információt nem közölnek, csak a mulasztóról) egy ilyen oldalon – mely, ha az amerikai mintákat vesszük alapul, úgy néz ki, mint azok a rendőrségi oldalak, ahol a körözött veszélyes bűnözők láthatóak –, akkor vajon az érintett gyerek hogyan fogják majd ezt viselni. Emellett felvetik azt is, hogy már a jelenlegi rendszerben is óriási hatalma van az ügyekkel foglalkozó gyermekvédő hivatalnak (Child Support Agency), hiszen hozzáférhet a nem fizetők bankszámláihoz, sőt, akár a házukat is eladhatja a tartozások behajtása végett.

John Hutton, az illetékes hatóság képviselője e kifogásokra azt válaszolta, hogy egy ilyen oldal létezése véleményük szerint elrettentő hatású lesz, s végeredményben pedig tűrhetetlen az az állapot, hogy vannak olyan szülők, akik úgy gondolják, következmények nélkül elmulaszthatják kötelességeiket.

Azóta történt

Előzmények