Lassan mindenki kap iPhone-t, csak mi nem

Újabb piacokon kerülhet forgalomba az Apple tavaly nyáron bemutatott, nagy sikerű okostelefonja, az iPhone, miután a francia Orange telekommunikációs multinak sikerült tető alá hoznia az erről szóló megállapodást a cupertinói székhelyű vállalattal. Az iPhone így újabb közép-keleti, afrikai és európai országok vásárlóihoz juthat el – Magyarország továbbra sem szerepel a listán (igaz, nálunk nem is szolgáltat az Orange), de a kelet-európai régióból több országban is megindul a készülékek forgalmazása még idén.

Az Orange ügyfelei eddig kizárólag a honi piacon juthattak hozzá az Apple telefonjához, az év hátralévő részében, konkrétan meg nem határozott időponttól azonban az Ausztriában, Belgiumban, a Dominikai Köztársaságban, Egyiptomban, Jordániában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban élő előfizetők számára is elérhetővé válik az iPhone.

Az angol Vodafone két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a tárgyalásokat követően tíz országra kiterjedő szerződést kötött az Apple-lel, így a piros szolgáltató ausztrál, cseh, dél-afrikai, egyiptomi, görög, indiai, olasz, portugál, török és új-zélandi előfizetői még idén megvásárolhatják SIM-kártyájuk mellé az iPhone-t. Ez egyben azt is jelenti, hogy három országban (Ausztriában, Egyiptomban és Portugáliában) két szolgáltató kínálatában szerepel majd egyszerre a telefon.

Egyes optimista elemzői jóslatok szerint ezek a megállapodások megtöbbszörözhetik az iPhone forgalmát: a telefont jelenleg összesen hét országban forgalmazzák, Európában pedig csupán négy piacon (Ausztriában, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban) kapható a készülék. Régiós szinten eddig az O2, a német T-Mobile, az Orange és nemrég a Vodafone szerzett forgalmazási jogot az Apple telefonjára.

Az új piacokon várhatóan már egy új típusú iPhone kerül a szolgáltatók választékába; a telefon második generációs változata már a 3G mobilkommunikációs hálózatokkal is együttműködik majd, így gyorsabb adatátviteli sebesség érhető el vele azokon a pontokon, ahol a szolgáltató kiépítette a fejlettebb hálózatot. Az új modellt egyes spekulációk szerint a jövő hónapban, a Worldwide Developers Conference rendezvényen fogják bemutatni – a konferencia nyitóbeszédét Steve Jobs, az Apple elnöke tartja majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények