Jack Bauer miatt akár három év börtön is járhat


Három év börtön is várhat arra a chicagói fiatalemberre, akit azzal vádolnak, hogy a Twentieth Century Fox népszerű sorozatának, a „24”-nek négy epizódját feltöltötte egy, a YouTube-ra hajazó videomegosztó oldalra, a LiveDigital.com adatbázisába.

A 24 éves Jorge Romero után az FBI nyomozott, s a vizsgálat megállapította, hogy Romero még januárban találta meg a jogvédett epizódokat egy közelebbről meg nem nevezett online adatbázisban, majd az adott részek tévépremierje előtt nyolc nappal feltöltötte őket az említett weboldalra.

A pénteken megindított eljárásban a Szövetségi Nyomozóiroda azzal vádolja Romerót, hogy szerzői jog által védett tartalmakat töltött fel egy nyilvános, bárki számára hozzáférhető tárhelyre, s közben tudatában volt a törvénysértésnek, mellyel kárt okozott a jogtulajdonosnak. A Romero ellen megfogalmazott vád – mivel saját bevallása szerint az interneten találta a filmeket – nem a tartalmak internetes terjesztéséről szól, hanem a terjesztés megkönnyítéséről. E tettéért akár három évi börtönt is kiszabhat rá a bíróság.

A Twentieth Century Fox természetesen támogatásáról biztosította a hatóságokat, s munkájukat megköszönve az FBI-nak írott levelükben kifejezték abbéli reményüket, hogy ez az eljárás végre komoly figyelmeztetésül szolgál majd a kalózok számára. A Fox még januárban követelte hivatalos úton a LiveDigitaltól és a YouTube-tól, hogy azonosítsák azokat a felhasználóikat, akik a „24”, illetve a Simpson család egyes részeit feltöltötték adatbázisaikba. S bár mindkét cég teljesítette a médiavállalat kérését, a jelenlegi ügy kapcsán az FBI nem tért ki a YouTube ügyére.

Azóta történt

Előzmények