Az FBI segítségével kalózszervezeteket számolt fel a kínai rendőrség


A kínai rendőrség az amerikai FBI támogatásával két nagy, illegális szoftverekkel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel, s a „Nyári napforduló” fedőnevű akció során az elmúlt két során körülbelül 500 millió dollár értékű kalózszoftvert foglaltak le – jelentették be mindkét apparátus vezetői kedden.

Kao Feng (Gao Feng), a kínai Közbiztonsági Minisztérium hivatalnokának nyilatkozata szerint a kalózcsoportok a Microsoft és a Symantec termékeire specializálódtak, s ezeket az egész világon forgalmazták, még az Egyesült Államokban is. A Sencsen (Shenzhen) városában tartott sajtótájékoztatón Kao elmondta, hogy 25 embert tartóztattak le, s körülbelül 8 millió dollár értékűre becsült eszközt foglaltak le (köztük 290 ezer lemezt, hitelesítő tanúsítványokkal) a legális piacon körülbelül félmilliárd dollárt érő szoftverek mellett. A kínaiak 2005-ben figyeltek fel a bűnszövetkezetekre, akik amerikai kapcsolatokkal is rendelkeztek, s ekkor kezdték meg az együttműködést az FBI pekingi irodájával.

Az illegális szoftverek kereskedelmében (is) listavezető Kína kormányzata nemzetközi nyomás alatt áll már évek óta a kalózkodás miatt, s a külföldi vállalatok és állami vezetők a közeledő pekingi olimpia miatt egyre hangosabban követelnek szigorú intézkedéseket.

Az FBI közleménye szerint a rendőrség által most letartóztatott Ma Kej-pej (Ma Kei Pei) 2003-ban már állt bíróság előtt New Yorkban a Microsoft termékeinek másolásáért és terjesztésért, ám akkor Kínába menekült, ahol a mostani esetben őt és társait hamis Symantec-termékek készítése miatt kapták el Sanghajban. A másik csoport, akiket Kína egyik legdinamikusabban fejlődő ipari központjában, Sencsenben tartóztattak le, hat különböző helyszínen készítettek és árultak hamis Microsoft-szoftvereket. Mindkét társaságra jellemző, hogy agresszív reklámkampányt folytattak, s interneten toboroztak terjesztőket. A valóban profi csoportok nem a kínai utcai árusoknál kapható egydolláros szoftvereket árusították; mind az előállításban, mind a terjesztésben „igényesek” voltak, a legális szoftverekkel majdnem azonos áron adták termékeiket.

Bonnie MacNaughton, a Microsoft kalózkodás ellen küzdő csapatának vezető jogásza az eset kapcsán elmondta, hogy a vállalat történetében ez a legnagyobb szervezett kalózcsoport, amelyet sikerült felszámolni. Becsléseik szerint a bandák kétmilliárd dollárnyi értékben adhattak el hamis szoftvert.

Azóta történt

Előzmények