Jobb képminőség, kisebb fájlméret a JPEG XR-rel

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) által egy hatékony állókép-tömörítési szabvány kidolgozására alapított Joint Photographic Experts Group (JPEG) felkarolta a Microsoft saját fejlesztésű képformátumát. A közel két évvel ezelőtt Windows Media Photo (WMP) néven bemutatott, majd HD Photóra átkeresztelt megoldást a testület JPEG XR néven fogja szabványosítani. A nyílt szabvány megalkotásának egyéves folyamata a munkacsoport egy hét múlva Japánban tartandó ülésén veszi kezdetét.

A Microsoft állítja: az új formátum képminősége jobb, miközben az így tömörített fájlok mérete feleakkora, mint egy hasonló JPEG-é. Bill Crow, az eljárás fejlesztéséért felelős redmondi vezető annak idején egy 24:1 arányban tömörített JPEG és JPEG XR kép összehasonlításával illusztrálta, hogy az új formátum kisebb mérete ellenére is több részletet képes megőrizni az eredetiből. A megoldás egyedi tömörítési módszert használ, de a művelet számításigénye alacsony, nem igényel komoly processzorteljesítményt. További előnye, hogy rugalmasan alkalmazható: egy nagy méretű képfájl egy kiválasztott részletét is képes tömöríteni, és lehetővé teszi a képek 90 fokos forgatását anélkül, hogy előbb dekódolni, majd ismét kódolni kellene azokat.

A szoftvervállalat már több mint öt éve dolgozik a megoldás fejlesztésén, mégpedig számos partnerrel – köztük fényképezőgép-gyártókkal – együttműködve. A JPEG XR azonban ennek ellenére sem volt eddig széles körben támogatott, hiába érhető el a kezeléséhez szükséges komponens a Windows operációs rendszerekre. A szabványosítás várhatóan változtat ezen a helyzeten, és a formátum az egyéb JPEG-verziókhoz hasonlóan a digitális fényképezésben és képkezelésben általánosan használt standarddá válhat.

Azóta történt

Előzmények