PC 3.0: négy másodperces bootolás után használható laptopok jönnek

Elpazarolt idő az, amíg a felhasználó a gépe előtt ülve várja, hogy a Windows bootoljon, felálljon a rendszer, ráadásul ez az idő, ahogyan a Windows mind összetettebbé válik, egyre hosszabb. E probléma kiküszöbölésére kínál megoldást a Phoenix Technologies – tájékoztatta tegnap új termékük bemutatója kapcsán a sajtót a cég vezetője, Woody Hobbs.

A HyperSpace elnevezésű, Linux-alapú virtualizációs technológia lehetővé teszi, hogy az elsődleges célterületen, a hordozható számítógépeken az F4 gomb megnyomásával több alkalmazást (e-mail klienst, böngészőt, médialejátszót) azonnal, a gép bekapcsolása után lehessen használni, nem kell végigvárni a bootolási folyamatot. A HyperSpace valójában egy egyszerű operációs környezet, a BIOS-ra települő réteg, amely a Windowstól függetlenül futtatható.

Woody Hobbs kissé ingerülten beszélt arról is a Wired-nek, hogy bár nem ez az első kezdeményezés a gyártók részéről, hogy a sok panaszt okozó lassú bootolást kiküszöböljék, az eddigi törekvéseket „Seattle-ből felügyelték”, s a HyperSpace-t – finoman fogalmazva – nem fogadták kitörő lelkesedéssel a Microsoftnál, pedig így a tartalomszolgáltatók most már képesek lesznek azonnal működő (instant-on) alkalmazásokat kínálni a felhasználóknak.

Steve Grobman, az Intel üzleti felhasználókkal foglalkozó csoportjának igazgatója lelkesen fogadta a hírt, s elmondta, hogy egy ilyen virtualizációs technológia új lehetőségeket nyit a chipgyártásban is, s utalt arra, hogy ez is egy lépés annak a hegemóniának a megtörésére, amellyel a Microsoft meghatározza a PC-használat módját – erre a korlátozásra mint káros jelenségre Hobbs is kitért nyilatkozatában, mondván: a gyártók nem olyan gépeket készítenek, amilyet akarnak, hanem amilyet a Windows megenged.

A Phoenix már tárgyal a nagy gyártókkal a technológia átadásáról, s terveik szerint a gyorsan bootoló laptopok 2008 második felében kerülhetnek piacra.

Azóta történt

Előzmények