Kiárusítja a könyvtárát a Google

A Google könyvkeresőjéből tavaly augusztus óta PDF formátumban letölthető számos, szerzői jog által nem védett anyag. Ez azonban csupán a kezdet, és a lehetőség valójában – ahogy azt a keresővállalattól megszokhattuk – egy grandiózusabb projekt előfutára – derül ki a brit Times beszámolójából. A cég – írja a napilap – a kiadókkal karöltve most annak a mikéntjét próbálja meg kitalálni, hogy miként lehetne lendületet adni a hosszú ideje egy helyben topogó elektronikuskönyv-piacnak.

Jens Redmer, a Google Book Search projekt európai vezetője elárulta, hogy egy olyan platformon dolgoznak, amellyel a könyvkiadók a köteteiket online kínálhatják. A szakember szerint az internetes „könyvterjesztés” biztos nem hozza el a nyomtatott könyv alkonyát, de új lehetőségeket nyit a vásárlók előtt. „Lehet, hogy a nyaraláshoz csak kikölcsönöznél egy útikönyvet, vagy egy kötetből csak egy fejezetre van szükséged. Végül úgyis az olvasók döntik el, hogyan olvassák a könyveket” – magyarázta.

Redmer úgy látja egyébként, hogy évek toporgása után az elektronikus könyv végre lendületet vehet. Japánban például – mondja – már ma is sokan töltenek le teljes regényeket a mobiltelefonjukra.

Közben persze a riválisok sem várják ölbe tett kézzel az e-könyves forradalmat. A Sony tavaly bemutatott Reader elektronikus könyvéhez például online bolt is tartozik, amely már most is 10 000 kötetet kínál. A világ legnagyobb internetes könyvkereskedője, az Amazon.com szintén tervezi letöltéses szolgáltatás bevezetését.

A Google Book Search ugyan már most is tartalmaz jogvédett köteteket, melyek szövegében keresni is lehet, a találati oldalon azonban ilyenkor kizárólag egy rövid idézetet kap a felhasználó, no és néhány linket olyan online boltok weboldalaira, ahol a találat nyomtatott változata megvásárolható. Redmer azt nem árulta el, hogy mikor indulhat be a közvetlen digitális értékesítés a szolgáltatás oldalán, csak annyit mondott: „inkább előbb, mint utóbb.”

Azóta történt

Előzmények