A Princeton is a Google-lal digitalizáltatja a könyveit


A Google digitalizálási programja rendületlenül folytatódik, s a Reuters jelentése szerint a vállalat megállapodott a nagyhírű Princeton Egyetemmel is, hogy az intézmény könyvtári állományából digitalizálnak egymillió olyan könyvet, melyeket már nem véd a szerzői jog. A Princeton intézményeiben egyébként összesen hatmillió nyomtatott munka, ötmillió kézirat és kétmillió nem könyvszerű tétel található.

A Google szóvivője hétfőn, a megegyezés bejelentésekor elmondta, hogy a későbbiekben közösen fogják meghatározni, hogy az óriási könyvtár mely gyűjteményei kerülnek majd bele az adatbázisba.

A Princeton a tizenkettedik archívum, amely bekapcsolódott a Google nagyszabású – és sokat vitatott – projektjébe; rajtuk kívül a New York-i Közkönyvtár, az Oxfordi Egyetem, a Harvard, a Stanford Egyetem, a Michigani Egyetem, a Kalifornai Egyetem, a wisconsini Madison Egyetem, a Virginiai Egyetem, a texasi Austin Egyetem, valamint Európából a spanyolok: a madridi Complutense Egyetem és a Katalán Nemzeti Könyvtár vesz részt a programban.

A felsoroltak közül csak a michigani és a texasi partner vállalta fel az esetleges elmarasztaló jogi következményeket, s e két intézmény megengedte a jogvédett anyagok szkennelését is. Eddig leghangosabban az amerikai könyvkiadók szövetsége (AAP) tiltakozott a nagy lapkiadókkal együtt a Google tervei ellen, s a keresetet be is nyújtották a bíróságra, de az ügyet még nem kezdték el tárgyalni.

Azóta történt

Előzmények