Kipróbálható a Microsoft 3D-s fotóalbuma

A szoftvervállalat felpakolta az internetre Photosynth néven fejlesztett fényképkezelő alkalmazásának előzetesét. A Washingtoni Egyetem és a Microsoft Research együttműködéséből kinőtt Microsoft Live Labs kutatói által kifejlesztett program fotók alapján készít háromdimenziós modellt bármilyen témáról. A rendkívül látványos eredményeket produkáló alkalmazás jellemző motívumok után kutat a fotókon, felállítja a kép DNS-szerű profilját, majd a gyűjteményünkben – vagy akár az interneten – megkeresi a vélhetően ugyanarról a témáról készült képeket. A motívumok alapján a különböző körülmények között, különböző időben és különböző szemszögből készült felvételekből fel tudja építeni a téma háromdimenziós modelljét. Értelemszerűen: minél több fotó készült, minél több szemszögből ugyanarról a témáról, annál részletesebb térbeli modellt képes alkotni a Photosynth. A 3D-s koordinátákra aztán ráfeszíti a képeket, így a felhasználók virtuálisan (kör)bejárhatják a maguk vagy mások által megörökített tereket, tárgyakat.


[+]

Az előzetes még messze van a végleges változattól, számos hibába futhatunk bele – figyelmeztetett Gary Flake, a szoftvercég szakembere a San Franciscó-i Web 2.0 Summiten, ahol bemutatta a webes felületet. Egyelőre kizárólag Windows XP operációs rendszert és Internet Explorer böngészőt használva próbálgatható az alkalmazás, de a fejlesztők ígérik: több böngészőn is működni fog. Saját képeket még nem tölthetnek fel az előzetesbe, de több gyűjteményt is „bejárhatnak” az érdeklődők – többek között egy galériában és a római Szent Péter téren készült fotókat nézegethetnek 3D-ben.

A kutatók szerint a technológia teljesen át fogja alakítani képnézegetési szokásainkat, már csak azzal is, hogy jelentősen leegyszerűsíti a keresést, hiszen csak a képi információk alapján is képes a hasonló témákról készült felvételeket megtalálni. Flake elmondása szerint még a Microsoft sem tudja, mi mindenre használható a Photosynth, ezért az előzetes használóitól is várnak tippeket.

Azóta történt

Előzmények