Letölthető a 3D-s böngésző, a SpaceTime

A Space Time nevű New York-i vállalat ma új böngésző béta-verzióját tett elérhetővé, mely a weboldalakat és a keresési találatokat háromdimenziós módon jeleníti meg.

A módszer, úgy tűnik terjedőben van, hiszen a Microsoft Vistájában is találkozhatunk a „röpülő ablakokkal”, s az Apple következő operációs rendszere is használni majd hasonló megoldást. Edward Bakhash, a vállalat igazgatója a megjelenéskor adott nyilatkozatában elmondta, hogy ezek a fejlesztések abból adódnak, hogy a mai számítógépek mind nagyobb memóriával rendelkeznek, így természetes a törekvés, hogy ki is használják az adott kapacitást.

A SpaceTime jelenlegi állapotában a Windows XP-n és a Vistán fut, s legfontosabb rendszerkövetelményei a minimálisan 128 megabájt videomemória és az 512 megabájt rendszermemória. (Bakhash elmondta, hogy tesztjeik szerint ezen értékek felével is működik a böngésző, igaz, nem kielégítően.)

A SpaceTime kezelőfelületén felül található a címsor, mellette a jelenleg elérhető keresési szolgáltatások (eBay, Google, Google Image, Yahoo, Yahoo Image és a Flickr). A keresőszóra kapott találatok középen jelennek meg, az első tíz találat weboldalai egymás mögött, s az egyes oldalakra kattintva hozhatjuk őket előre, dupla kattintással nagyíthatjuk ki képernyőméretre az adott oldalt. Alul az oldalak bélyegképei szimbolizálják az eddigi kereséseket, időrendben, egy kattintással előhívható a korábbi tevékenység – a keresési történet egyébként egy hagyományos ablakban is megjeleníthető a bal oldali oldalsávon.

Egy Google-keresés eredményeképpen például 11 ablak bukkan elő, melyekből az első a hagyományos Google találati oldal, mögötte ennek az oldalnak a találatai. A tervezők szerint mindennek az az előnye, hogy a felhasználó azonnal, ránézésre tud dönteni, hogy megnézi-e az oldalt. A képeknél még látványosabb az eredmény, hiszen ha a képkeresőket használjuk, csak a képek jelennek meg, a találati oldalak nélkül.

A SpaceTime grafikai csapata körülbelül nyolc éven át dolgozott a szoftveren, s jelenlegi állapotában a program körülbelül 60 megnyitott oldalt vagy képet tud egyszerre kezelni – mondta a vállalat igazgatója. Bakhash hozzátette még, hogy ő és a munkatársai kifejlesztettek egy rendszert, mely vezérli a grafikus memóriát, hogy ne terheljék agyon a vizuális információ egészével, viszont gyors hozzáférést biztosítsanak.

A szakértő mindenesetre szkeptikus a SpaceTime-mal kapcsolatban. Andries van Dam, a Brown Egyetem professzora úgy véli, sok próbálkozás volt már hasonló alkalmazásokra, de eddig még nem tudták megnyerni a felhasználókat, mert ezek a szoftverek a legtöbb esetben kényelmetlenül lelassíthatják a számítógépeket, a 3D-s megjelenítés pedig nem ad annyi többletet, hogy érdemes lenne rászokni.

Edward Bakhash viszont bizakodó, s komoly fejlesztési terveik vannak a Space Time böngészőjével kapcsolatban.

Azóta történt

Előzmények