Északnak, Délnek egy a hangja: Linux

Kissé lemaradtunk róla, de feltétlenül hírt kell adnunk arról, hogy a már évtizedek óta az ősellenségek szerepét eljátszó két Korea az elmúlt héten egy komoly technológiai projektben közös nevezőre jutott: az ICMIP 2007 elnevezésű IT-konferencián a kínai Jencsiben (Yenji) megállapodtak arról, hogy az egyelőre „Hana Linux” nevű projekt keretében a kínaiakkal együttműködve közös információtechnológiai rendszert fejlesztenek ki.

A nyílt forráskódú operációs rendszer alkalmazása mellett azt is elhatározták, hogy pártolják az ugyancsak szabad szoftvernek számító OpenOffice.org-ot, kidolgozzák az irodai alkalmazás koreai változatát, s törekszenek arra, hogy a két Korea informatikai nyelve, illetve a Koreában élő kínaiak számára egységes terminológiát dolgoznak ki.

A fejlesztés ötletgazdája a dél-koreai Hee-tak Moon, a Koreai Nyílt Forráskódú Szövetség (Kossa) tagja, s a kezdeményezést támogatja három nagy ipari szövetség, a dél-koreai Újraegyesítés IT Fórum, az észak-koreai Csoszun Népi Tudományos és Technológiai Szövetség, valamint a Kínai Informatikai Társaság is. A Linux-szakértők képzését Kínában és Dél-Koreában fogják elvégezni.

Dél-Korea kormányzata fokozott érdeklődést mutatott eddig is a Linux iránt, mivel Szöul iskoláiban már ezt a rendszert használják, s a „Linux-város” („Linux showcase city”) projektet is tavaly jelentették be.

Azóta történt

Előzmények