Linux fut az új venezuelai számítógépeken


A VIT 2660

A Hugo Chávez elnök által vezetett – Dél-Amerikában „különutasnak” számító – venezuelai kormány a múlt héten jelentette be, hogy elindítják a saját készítésű számítógép, az „El Computador Bolivariano” terjesztését. A venezuelai gép kínai technológia felhasználásával készül, helyben állítják elő – egy kínai-venezuelai vegyes vállalat áll a gyártás hátterében –, Linux operációs rendszer fut rajta, s jelenleg négy különböző modellje létezik. Kezdetben a venezuelai állami intézmények és vállalatok kapnak a gépekből, ám a későbbiekben mind az országban, mind a dél-amerikai földrész államaiban árusítani akarják. Az új számítógép bemutatóját az elnök részvételével bonyolították le, amikor Falcon államban ünnepélyes keretek között egy iskolának adtak át belőlük néhányat.

Chávez elnök beszédében kitért arra, hogy míg a hasonló kategóriájú számítógépek átlagára 930 US dollár, addig a venezuelai gépé csak 690, ráadásul ingyenes operációs rendszert és hároméves garanciát vállalnak rájuk (legalábbis az asztali gépekre). A három asztali PC-t és egy laptopot tartalmazó Bolivariano-család tagjainak ára 405 dollártól 1400 dollárig terjed, a PC-k 1,5 GHz–3 GHz-es Intel Pentium 4-es processzorokat tartalmaznak, a laptopba 2 GHz-es Intel Core 2 Duo került.


A VIT D2000, a laptop

A gépek gyártása tavaly év végén kezdődött, elsőként 1619 orvostanhallgató kapott belőlük – Chávez egyébként megígérte, hogy egy új orvosképzési program keretében 11 100 hallgató jut majd számítógéphez az állam segítségével. További donációban részesültek még különböző állami intézmények, például a posta, a mezőgazdasági bank stb. A szétosztási és a támogatási rendszert, infrastruktúrát a kormány még jelenleg is szervezi, de az év végére mindenképpen be akarják ezt a munkát fejezni.

A Paraguana-félszigeten épített gyár évi kapacitása 150 ezer számítógép lesz, erre az évre 80 ezer asztali PC és hatezer laptop elkészítését tervezik, s a végső cél, hogy exportálni is tudjanak Bolivarianókat. Kormányzati elhatározás az is, hogy az importált szegmenseket – mind a gyártást vagy a hardvert illetőket, mind a technológiaiakat – hazai komponensekkel váltsák fel.

Azóta történt

Előzmények