Küldjön pénzt SMS-ben!


Az Anam, egy dublini székhelyű vállalat mától kezdve egy olyan új mobiltelefonos szolgáltatást kínál, mely – ha beválik – jelentős mértékben átalakíthatja a pénzátutalási gyakorlatot – írja az International Herald Tribune (IHT).

Az új lehetőség a pénzküldés SMS-ben. Az eljárás egyszerű: a címjegyzékből kiválasztott névre küldött szöveges üzenetbe be kell írni, hogy: „#Cash €50”, elküldjük az SMS-t, majd egy automata rendszer megerősítési kérésére igennel válaszolunk, s a mi bankszámlánkról máris a címzett bankszámlájára érkezett a pénz.

Egy ilyen lehetőség bárki számára hasznos lehet, de cég fő célközönsége a bevándorlók és a vendégmunkások, akik így utalhatnának haza pénzt. Az IHT információi szerint hatalmas piacról lehet szó, mivel egy világbanki tanulmány szerint a külföldön dolgozók 2001-ben több mint 72,3 milliárd dollárt utaltak hazájukba. Jote Bassi, Anam marketingigazgatója úgy véli, hogy ezek az emberek nagyon hálásak lennének, ha a szokásos bonyolult banki utak helyett egy egyszerűbb rendszert használhatnának.

Ugyanakkor a helyzet mégsem idilli. A különböző országok közötti pénzügyi tranzakciók erősen szabályozottak, legfőképpen a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megakadályozandó. A sikeres működéshez az Anam rendszerét meg kell vásárolják a mobilszolgáltatók, s egyezségre kell jutni a bankokkal is az együttműködés kereteiről. Az Anam reklámkampányában éppen ezért arra helyezi a hangsúlyt, hogy egy szolgáltató számára nagy előnyt jelenthet ez a rendszer, hiszen ezzel új felhasználókat csábíthatnak magukhoz. Ugyanebből a célból kínálja a dublini cég azt a rendszerét is, mellyel az ebbe beleegyező felhasználóknak, a számla csökkentését felajánlva, szöveges reklámokat lehet küldeni, illetve egy ellenőrző szolgáltatást is kínálnak, amellyel a szülők és munkáltatók számára a szöveges üzenetek korlátozását kínálják.

Christophe Uzurea, a Gartner elemzője viszont meglehetősen szkeptikus az Anam vállalkozásával kapcsolatban. Egyrészt az internetes pénzutalási metódusok mind nagyobb terjedése és fejlettsége miatt, s ebben például a Paypal roppant nagy erő, ha akarnak ők könnyedén léphetnek a mobilpiac felé is. Ugyanakkor egy új platform kiválóságáról a legfőképpen a biztonságra figyelő bankokat is meg kell győzni. Arról pedig ne is beszéljünk – tette hozzá Uzurea –, hogy épp a megcélzott bevándorlói és vendégmunkási réteg bízik a legkisebb mértékben a bankokban.

Azóta történt

Előzmények